czwartek, 7 maja 2015

Tabbouleh z ciecierzycą

Tabbouleh to pyszna arabska sałatka rodem z Libanu. Oprócz tego, że jest naprawdę smaczna, jest również wyjątkowo zdrowa. Mieści się w niej cała góra pożywnych składników: pietruszka, pomidory, a w tej wersji także moja ulubiona cieciorka. Taką sałatkę można zjeść na zimno, ale podgrzana również świetnie się sprawdzi. Jest wspaniała jako danie obiadowe do zabrania do pracy. Spróbujcie, a będziecie robić regularnie. :-)

Składniki:
- 150 g kuskusu (można też użyć bulguru)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- pęczek pietruszki
- garść liści mięty
- 1 nieduża limonka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 puszki ciecierzycy
- sól, pieprz do smaku

Kuskus zalać wrzątkiem z odrobiną soli zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu (warto dodać trochę mniej wody i ewentualnie później dolać - kuskus musi być sypki). Odczekać, aż napęcznieje, przemieszać widelcem.
Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w drobną kosteczkę. Poszatkować razem pietruszkę i miętę. Wymieszać z kuskusem, dodać sok z limonki, oliwę z oliwek i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na zimno bądź na ciepło.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.