wtorek, 29 marca 2016

Burger z szynką szwarcwaldzką i sosem miodowo-musztardowym

Uwielbiam burgery. Zresztą, niewielu znajdzie się takich, którzy ich nie lubią. Nie mówię tu o kiepskich jakościowo paskudnych fastfoodach, w których mięsa ze świecą szukać, ale tych prawdziwych, ze stuprocentowej wołowiny i z dobrymi jakościowo dodatkami. Taka kanapka może spokojnie nosić miano pełnowartościowego posiłku.
Tym razem zapraszam na burgera w stylu niemieckim. Szynka szwarcwaldzka i sos miodowo-musztardowy cudownie się ze sobą komponują. Do tego zielona rukola i pełnoziarnista bułka - i obiad-marzenie zaliczony. :-)

Składniki (na 2 burgery):
- 300 g mielonej wołowiny
- sól, pieprz
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szalotki
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 2 garście rukoli
- 2 duże bułki pełnoziarniste

Wołowinę doprawić solą i pieprzem. Uformować dwa zgrabne kotlety. Ułożyć na suchej patelni grillowej (albo na grillu elektrycznym) i smażyć, w zależności od upodobań. Obok ułożyć także przekrojone na pół bułki, aby nieco się podpiekły i stały się chrupiące.
W tym czasie przygotować sos: w miseczce wymieszać dokładnie musztardę, majonez, miód, sok z cytryny i oliwę.
Spód bułek posmarować sosem, ułożyć rukolę, na to wyłożyć burgery. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i położyć plasterek szynki, ponownie polać odrobiną sosu. Przykryć drugą częścią bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.