Szukacie przepisu na pyszne, szybkie danie, które świetnie rozgrzeje i wypełni brzuszek w chłodne dni, które wciąż jeszcze nie chcą nas opuścić? Myślę, że właśnie go znaleźliście!
Kremowa polenta + pikantne, smażone na maśle pieczarki na pewno doskonale sprawdzą się jako ekspresowe, rozgrzewające danie, do którego często będziecie wracać.
Składniki:
- 5 kopiatych łyżek polenty (kaszy kukurydzianej)
- 500 ml wody
- sól
- 50 g parmezanu
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
W rondelku zagotować wodę z łyżeczką soli. Dodać 5 łyżek polenty i gotować, mieszając.
Gdy kasza będzie już kremowa, dodać starty parmezan i wymieszać, aż ser się rozpuści.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć drobno pokrojone chilli i cebulę, aż się zeszklą.
Wrzucić pokrojone na ćwiartki pieczarki i podsmażać, aż wyparuje z nich woda. Następnie dodać kolejną łyżkę masła, łyżeczkę tymianku i starty ząbek czosnku, podsmażać, aż grzyby będą złote.
Grzyby podawać na polencie, przybrać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz