sobota, 15 września 2012

Czosnkowy kurczak z pappardelle w sosie szpinakowym

Kolejne na tym blogu danie z serii "mam coś dziwnego w lodówce, muszę to jakoś wykorzystać i najlepiej nie zmęczyć się przy tym za bardzo". Tym razem tym dziwnym czymś były dwie rzeczy: rzadko u mnie spotykany świeży szpinak i Papirus do pieczenia kurczaka bez tłuszczu. Muszę przyznać, że nowość Winiary okazała się naprawdę fajna w użyciu! Papirus to kawałek papieru do pieczenia pokryty fajnie skomponowanymi przyprawami. Zawija się w niego lekko rozbitą pierś kurczaka i kładzie na suchej, nagrzanej patelni. 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej i mamy pysznego, soczystego kurczaczka bez nadmiaru tłuszczu. Wariant czosnkowy świetnie pasował do szpinakowego sosu z dodatkiem mnóstwa pomidorów suszonych. Polecam! Ja będę to danie powtarzać na pewno, bo wyjątkowo zasmakowało mojej nieprzepadającej za szpinakiem mamie.

Składniki:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • duży ząbek czosnku
  • opakowanie śmietany (12 lub 18%, gęstej)
  • pół słoiczka pomidorów suszonych
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron tagliatelle lub pappardelle
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • Papirus czosnkowy Winiary lub dowolne przyprawy
Umyty szpinak wrzucić na masło i podsmażać, aż zwiędnie. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory suszone i starty ząbek czosnku. Całość zalać śmietaną, doprawić i wymieszać. Ugotować makaron. Kurczaka rozbić, zawinąć w Papirus i smażyć na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można także natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i smażyć na odrobinie tłuszczu. Makaron polać szpinakowym sosem, ułożyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Muszę kupić ten papirus. Piersi z kurczaka wyglądają tu tak aromatycznie... Całe to danie do mnie przemawia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no z tym knorrem to niezła gafa byłaby haha :)
    lubię kurczak na ten sposób

    OdpowiedzUsuń
  3. i dalej jest gafa w opisie :) Papirus jest Winiar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te dwie firmy zawsze mi się myliły. ;-) Ale na szczęście szybko się zorientowałam. :-P

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie ostatnio widziałam ten papirus :) tak, teraz po Twojej opinii na pewno go kupię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak, kurczak i suszone pomidory- wszystko co lubię najbardziej :D koniecznie musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i dla mnie bomba :)tylko użyłam mrożonego szpinaku. Mąż był zachwycony daniem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.