niedziela, 30 września 2012

Miodowo-waniliowa szarlotka z bezą

Od kiedy tylko obudziłam się w sobotni poranek, wiedziałam już na pewno, że coś upiekę. Po prostu czułam, że muszę - inaczej się uduszę. ;-) Nie miałam tylko pojęcia, co to będzie.
Kiedy jednak znalazłam w szafce słoiczek musu jabłkowego, który został zakupiony wieki temu w bliżej nieokreślonym celu, odpowiedź była oczywista - będzie szarlotka! Ale nie taka byle jaka, zwyczajna. Postanowiłam troszkę poeksperymentować. I melduję, że eksperyment zakończył się sukcesem!
Moja szarlotka została przyprawiona w sposób, którego nigdy wcześniej nie wypróbowywałam - oprócz tradycyjnego cynamonu zawierała kardamon, sporo ekstraktu waniliowego oraz posłodzona została miodem. Do tego smacznie chrupka beza i mamy szarlotkę typu "mniam-mniam"!

Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła (najlepiej miękkiego)
  • 1/3 szkl. cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
na mus:
  • słoiczek 800 g musu jabłkowego (lub mus z kilograma jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka ziaren zmiażdżonego kardamonu lub kardamon mielony
  • 2 łyżki ekstraktu waniliwego
  • 3 łyżki miodu
na bezę:
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku cytrynowego
  • szczypta soli
Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim blachę tortownicy 24 cm i podpiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować mus jabłkowy lub przyprawić mus ze słoika, lekko go podgrzewając. Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć mus i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po ok. 10 minutach od ponownego włożenia ciasta zacząć ubijać pianę z białek, ze szczyptą soli, mąką, octem i cukrem. Powinna być sztywna i lśniąca. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 120 st. C. Wyłożyć pianę na ciasto i ponownie włożyć do piekarnika, na ok. 40 min ( pianka ma być chrupiąca i lekko rumiana). Po upieczeniu schłodzić.

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie, a ta beza...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do zrobienia, bo bardzo mnie zaciekawiłaś tą cudną szarlotką! Piękne zdjęcia! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Beza prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wspaniale. Ale efekt smakowy musi być po prostu oszałamiający :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.