czwartek, 12 września 2013

Cynamonowe muffiny z gruszkami i orzechami

Dziś zapraszam Was na pyszne, jesienne muffiny. Najlepsze ze słodkimi, dojrzałymi gruszkami. Jak każde muffiny, robi się je naprawdę ekspresowo, a w dodatku są pyszne i pożywne.

Składniki (12 szt.):
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 małe gruszki
- 2 garście orzechów włoskich

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać ze sobą jajko, olej, ekstrakt i maślankę. Zawartość obu misek połączyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać lub rozpić za pomocą tłuczka. Owoce i orzechy dodać do ciasta, wymieszać. 
Blaszkę na muffiny wyłożyć papilotkami, rozdzielić ciasto. Piec w temp. 170 stopni ok. 20 minut.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.