Dziś zapraszam Was na pyszne, jesienne muffiny. Najlepsze ze słodkimi, dojrzałymi gruszkami. Jak każde muffiny, robi się je naprawdę ekspresowo, a w dodatku są pyszne i pożywne.
Składniki (12 szt.):
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 małe gruszki
- 2 garście orzechów włoskich
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać ze sobą jajko, olej, ekstrakt i maślankę. Zawartość obu misek połączyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać lub rozpić za pomocą tłuczka. Owoce i orzechy dodać do ciasta, wymieszać.
Blaszkę na muffiny wyłożyć papilotkami, rozdzielić ciasto. Piec w temp. 170 stopni ok. 20 minut.
Muffiny królują. :D
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie wyglądają te Twoje muffinki :)
OdpowiedzUsuńŚliczności:) przyznam że z gruszkami jeszcze nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń