poniedziałek, 18 listopada 2013

Babka cynamonowa

Follow my blog with Bloglovin - zapraszam do śledzenia!
Udało mi się odczynić urok, który ciążył nad moimi babkami, więc idąc za ciosem - dziś kolejny babkowy wypiek! Tym razem idealnie jesienny, cudownie pasujący do kubka herbaty z cytryną. Babka cynamonowa, która podbiła nasze podniebienia. Naprawdę warto upiec!

Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu

Jajka ubić z cukrem na jasną masę, wsypać mąki, budyń i proszek do pieczenia, zmiksować. Masło rozpuścić, wlać jeszcze ciepłe do masy i miksować jeszcze chwilę. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Formę do babki z kominem natłuścić, wlać do formy 1/4 ciasta i posypać cukrem z cynamonem. Zalać następną warstwą ciasta, znów posypać cynamonowym cukrem i tak aż do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 40 minut, do suchego patyczka.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.