czwartek, 12 czerwca 2014

Chlebek bananowy Sophie Dahl

O chlebku bananowym Sophie Dahl słyszałam już wieki temu. Wielu twierdziło, że jest to najlepszy przepis na tego rodzaju wypiek ze wszystkich dostępnych. Nigdy jednak nie miałam okazji go upiec, więc trudno mi było odnieść się do tych recenzji. Aż do przedwczoraj.
Raju, ten chlebek faktycznie jest boski! W ciągu dwóch dni upiekłam dwa. Jedyną moją zmianą w recepturze było zmniejszenie ilości cukru i liczby bananów - chlebek nic nie traci na smaku, a dzięki temu jest bardziej puszysty, mniej zbity. Takim właśnie poprawionym przeze mnie przepisem dzielę się z Wami. Do mojego chlebka dorzuciłam jeszcze kropelki czekoladowe, można także dodać orzechy włoskie albo np. pokrojone na kawałki krówki, ale i bez jakichkolwiek dodatków będzie pysznie!
To wypiek z kategorii dziecinnie prostych i tanich, idealnych do utylizacji sczerniałych bananów, więc naprawdę warto go wypróbować. Ja jestem zachwycona i na pewno będę powtarzać ten chlebek nie raz.

Składniki:
- 3 mocno dojrzałe banany
- 1 jajko
- 150 g brązowego cukru
- 75 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- czekolada, krówki lub orzechy włoskie

Banany rozgnieść na papkę w misce, dodać jajko, cukier i roztopione masło, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól, sodę, dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Na koniec można dodać czekoladę lub orzechy. Małą foremkę babkową wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto i piec 1 h w temperaturze 170 stopni.

11 komentarzy:

  1. nie ma to jak bananowe ciacho! najlepsze na śniadanie, jeszcze wprost takie ciepłe, z masłem orzechowym! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam bananowce:) twój chlebek wyszedł bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię bananowe ciasta, zwłaszcza że udają się dobrze również w wersji bez jaj i glutenu. Ten wygląda tak apetycznie, że zaraz chyba też upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te trzy banany to już ilość po zmniejszeniu ,czy w twoim jest ich mniej?Piekny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie są już zmniejszone przeze mnie ilości. Chlebek wychodzi pyszny!

      Usuń
  5. chlebek bananowy... ale to bardziej chlebek czy bardziej babka?
    z szynka zjem kromeczkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biorąc pod uwagę składniki - jak sądzisz? ;-)
      Chlebek to zwyczajowa nazwa tego wypieku, ale bliżej mu do babki niż do chlebka. Choć tak naprawdę co kto lubi. ;-)

      Usuń
  6. najlepszy przepis.chlebek wyszedł pyszny .

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł pyszny ale zakalec:-) :-) masz może pomysł, dlaczego? Trzymałam się ściśle instrukcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt wysoka temperatura? Pieczenie z góry i z dołu, może piekarnik nie dopieka? Lub za dużo ciężkich dodatków?

      Usuń
  8. Robiłam w wersji z gorzką czekoladą i skórką z pomarańczy, coś pięknego <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.