wtorek, 3 czerwca 2014

Krem ze szparagów

Koniec sezonu szparagowego niestety nieuchronnie się zbliża, dlatego póki jeszcze te warzywa są smaczne i tanie - warto wypróbować parę przepisów z ich udziałem. Obecnie widziałam białe szparagi w promocyjnej cenie w Lidlu, więc z tej okazji dzielę się z Wami przepisem na naprawdę dobry krem ze szparagów. Jak każdą tego typu zupę, robi się ją szybko i bez większych kłopotów. Będzie Wam smakowała!

Składniki:
- 1 duży pęczek szparagów
- 1 średni ziemniak
- 500 ml bulionu
- 4 łyżki śmietany 12%
- żółtko
- grzanki
- sól, pieprz

Szparagi i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na kawałki. Gotować ok. 15 minut w bulionie, do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować blenderem. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać parę łyżek zupy, wymieszać, a następnie dodać do garnka - dzięki temu śmietana nie powinna się zwarzyć. Zupę przyprawić wg upodobań solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.