czwartek, 26 czerwca 2014

Sernik neapolitański na zimno

W lecie serniki na zimno są zdecydowanie najlepsze! Tym razem proponuję Wam klasyczne włoskie połączenie smaków w postaci takiego właśnie sernika. Czekolada, truskawki i waniliowa śmietanka - mariaż doskonały, który na pewno zadowoli każdego łasucha.

Składniki:
- 500 g sera na serniki
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 300 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- małe opakowanie biszkoptów
- 300 ml śmietany
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć okrągłe biszkopty. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z 300 g sera. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wymieszać z serem. Wylać warstwę czekoladową na biszkopty, wstawić do zamrażalnika.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Truskawki umyć, zmiksować na koktajl, odmierzyć 200 ml. Dodać ser i galaretkę, zmiksować. Wylać na stężałą warstwę czekoladową, wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wanilią. Za pomocą łyżki lub szprycy wyłożyć na wierzch sernika.

5 komentarzy:

  1. PRZEPIĘKNY AŻ SZKODA ZJADAĆ ;) ALE Z PEWNOŚCIĄ SZYBKO ZNIKNĄŁ;) ZAPRASZAM NA MÓJ SERNICZEK NA ZIMNO Z NUTĄ WANILII:POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, zdecydowanie jestem zdecydowana na przygotowanie takiego serniczka, tylko jak wróci lato, bo serniki na zimno nam smakują najbardziej w upalne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie i przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę fajny przepis i skład sernika, bo nie ma w nim kilograma czekolady, ani nie wiadomo jakich ilości sera, bitej śmietany i innych dodatków. Ostatnio chodzi za mną sernik truskawkowy, ale przez ten przepis dołącza mi kolejna pokusa ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.