środa, 25 czerwca 2014

Spaghetti bolognese

Klasyka gatunku. Ten makaron znają wszyscy fani kuchni włoskiej (choć Włosi pewnie by Was pouczyli, że spaghetti się do tego sosu nie nadaje, że powinniście go jeść z tagliatelle albo pappardelle). Jest bajeczny, po prostu go uwielbiam - gęsty, pomidorowy, długo gotowany sos, mięso mielone i makaron, koniecznie al dente. Taką pastę mogłabym robić niemalże codziennie! Jeśli dotąd jedliście głównie sosy ze słoiczka, zachwycicie się.

Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 3 łyżki oliwy
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- świeże lub suszone zioła: tymianek, oregano
- sól, pieprz, cukier
- 300 g makaronu spaghetti
- parmezan do posypania

Marchewkę, cebulę i seler rozdrobnić za pomocą malaksera na niewielkie wiórki. W sporym rondlu podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa. Warzywna baza z tych trzech głównych składników nosi nazwę soffritto i stanowi podstawę wielu włoskich dań. Następnie dodać mięso mielone, dokładnie je rozdrobnić i smażyć dalej. W tym momencie można dodać pół szklanki wina i pozwolić mu trochę odparować. Dodać pomidory z puszki, sól, liść laurowy, odrobinę oregano i tymianku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 1h na małym gazie, aż sos zgęstnieje - od czasu do czasu warto go przemieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z ugotowanym al dente spaghetti lub tagliatelle - makaronu nie należy przelewać zimną wodą, tylko od razu połączyć z sosem, który dzięki temu lepiej go oblepi. Wierzch posypać parmezanem i odrobiną bazylii.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.