poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zapiekanka Blue Cheese

Lubicie zapiekanki makaronowe? Ja uwielbiam! W zasadzie mogłabym je jeść chyba codziennie, choć skutecznie powstrzymuje mnie przed tym fakt, że to dość mocno kaloryczne dania. No ale jak smakują! W zasadzie istnieje taka dowolność w ich tworzeniu, że mogą nigdy się nie nudzić. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od dodanych składników.
Dzisiaj zapraszam Was na zapiekankę w wersji ekskluzywnej, bo z kurczakiem, brokułam i serem typu gorgonzola (u mnie Lazur Błękitny). Niebo w gębie, mówię Wam!

Składniki:
- 500 g makaronu rurki
- 1/4 kostki masła
- 2 kopiate łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 150 g sera typu gorgonzola
- sól, pieprz
- 150 g mozzarelli
- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- papryka słodka

Brokuły podzielić na małe różyczki. Wrzucić do osolonego wrzątku i podgotować ok. 5 minut. Wyjąć, zalać zimną wodą, odstawić. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odejmując od zalecanego czasu 2 minuty. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, następnie dodać mąkę i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Dolać powoli mleko, cały czas mieszając. Wrzucić gorgonzolę i mieszać aż do rozpuszczenia i zgęstnienia. Przyprawić solą i pieprzem. 
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, papryką, solą i pieprzem, podsmażyć na patelni.
Mozarellę zetrzeć na tarce. Wymieszać razem makaron, beszamel, kurczaka i brokuły. Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, wierzch posypać startą mozzarellą. Zapiekać ok. 20-30 minut, aż do zezłocenia.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.