środa, 4 lutego 2015

Spaghetti carbonara

Nie jest to stuprocentowa klasyka włoskiego gatunku, ale wersja wzbogacona o śmietanę. Pyszny i megapożywny makaron, smakuje chyba wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować - w końcu czego tu nie lubić? Śmietana, parmezan, boczek... Co do boczku, to tradycyjnie zalewa się go sosem, ale ja polecam go w wersji pół na pół - część w sosie, część na wierzchu, jako chrupiący dodatek. Ach, na samą myśl cieknie ślinka. :-)

Składniki: 
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 50 g parmezanu + dodatkowy do posypania
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Pokrojony w kostkę lub paseczki boczek usmażyć na patelni aż do chrupkości. 1/3 boczku odłożyć na papierowy ręcznik, wyłączyć gaz pod patelnią. Śmietankę wymieszać z jajkami i parmezanem, wlać na patelnię z boczkiem, mieszając intensywnie. Dodać starty drobno ząbek czosnku, przyprawić solą (uwaga, boczek już jest słony!) i pieprzem, a następnie wrzucić gorący, świeżo wyciągnięty z wody makaron. Wymieszać, następnie włączyć ponownie gaz na najmniejszy płomyk i cały czas mieszając, zagęścić sos.
Pokryty sosem makaron wyłożyć na talerz, wierzch posypać pozostałym boczkiem, parmezanem i odrobiną natki.

2 komentarze:

  1. musisz zaczac promowac swoje przepisy na www.dompelenpomyslow.pl :) Zyskaj wiecej odsłon bo są naprawdę świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa wloska carbonara robi sie inaczej.nie dodaje sie smietanki(we wloszech nie istnieje30%).boczek podsmaza sie na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek z czosnkiem i peperoncino.do ugotowanego makaronu dodaje sie jajka z pecorino i boczek ciagle mieszajac az do sciecia sie jajek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.