sobota, 5 marca 2016

Crepes ze smażonymi bananami i sosem karmelowym

Crepes, czyli cieniutkie francuskie naleśniki bez dodatku proszku do pieczenia, to fantastyczny deser. W zasadzie cokolwiek do nich nie włożymy, smakują wybornie. Możemy jeść je nawet solo, z odrobiną cukru pudru, a i tak trudno się od nich oderwać.
Ja jednak proponuję Wam wersję na bogato. Ze smażonymi bananami i sosem karmelowym są może kosmicznie kaloryczne, ale też bajecznie smaczne! Warto poświęcić trochę czasu w weekend, by delektować się tymi pysznościami.

Crepes
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru

Smażone banany
  • 2 twarde banany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sos karmelowy
  • 100 g cukru
  • 40 g masla
  • 150 ml śmietanki 30%

Crepes
  1. Mąkę wymieszać solą i cukrem pudrem.
  2. Jaja roztrzepać z mlekiem, wlać do mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  3. Nieprzywierającą patelnię nagrzać. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie i smażyć z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złote.
Smażone banany
  1. Twarde, niezbyt mocno dojrzałe banany pokroić w grubsze ukośne plastry.
  2. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić banany, posypać cukrem i cynamonem. Smażyć, aż cukier skarmelizuje się wokół owoców.
  3. Na naleśniku ułożyć porcję bananów, zawinąć w kopertę.
  4. Na patelni rozpuścić drugą łyżkę masła. Ułożyć naleśniki i chwilę podsmażać, aż się zezłocą.
Sos karmelowy
  1. Cukier wsypać do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu, bez mieszania, aż się rozpuści.
  2. Gdy karmel uzyska bursztynowy odcień, zmniejszyć gaz do minimum i dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać trzepaczką do rozpuszczenia.
  3. Zdjąć z ognia. Cienkim strumieniem wlewać śmietankę, cały czas intensywnie mieszając.
  4. Crepes polać sosem karmelowym, można także udekorować bitą śmietaną i czekoladą.

1 komentarz:

  1. Dopiero kilka dni temu trafiłam na Twojego bloga.... i jestem ZACHWYCONA! Przejrzałam dziesiątki stron z przepisami. Już poczyniłam pierwsze testy- ciasto pomarańczowe z oliwą- PYCHA! Powstał jeden problem...Co następne? Bo mam ochotę na wszystko!
    Super blog, super przepisy, super opisy, super zdjęcia. Będę korzystać! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.