Crepes, czyli cieniutkie francuskie naleśniki bez dodatku proszku do pieczenia, to fantastyczny deser. W zasadzie cokolwiek do nich nie włożymy, smakują wybornie. Możemy jeść je nawet solo, z odrobiną cukru pudru, a i tak trudno się od nich oderwać.
Ja jednak proponuję Wam wersję na bogato. Ze smażonymi bananami i sosem karmelowym są może kosmicznie kaloryczne, ale też bajecznie smaczne! Warto poświęcić trochę czasu w weekend, by delektować się tymi pysznościami.
Crepes
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 1/3 szklanki mleka
- 2 kopiate łyżki cukru pudru
Smażone banany
- 2 twarde banany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sos karmelowy
- 100 g cukru
- 40 g masla
- 150 ml śmietanki 30%
Crepes
- Mąkę wymieszać solą i cukrem pudrem.
- Jaja roztrzepać z mlekiem, wlać do mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Nieprzywierającą patelnię nagrzać. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie i smażyć z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złote.
Smażone banany
- Twarde, niezbyt mocno dojrzałe banany pokroić w grubsze ukośne plastry.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić banany, posypać cukrem i cynamonem. Smażyć, aż cukier skarmelizuje się wokół owoców.
- Na naleśniku ułożyć porcję bananów, zawinąć w kopertę.
- Na patelni rozpuścić drugą łyżkę masła. Ułożyć naleśniki i chwilę podsmażać, aż się zezłocą.
Sos karmelowy
- Cukier wsypać do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu, bez mieszania, aż się rozpuści.
- Gdy karmel uzyska bursztynowy odcień, zmniejszyć gaz do minimum i dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać trzepaczką do rozpuszczenia.
- Zdjąć z ognia. Cienkim strumieniem wlewać śmietankę, cały czas intensywnie mieszając.
- Crepes polać sosem karmelowym, można także udekorować bitą śmietaną i czekoladą.
Dopiero kilka dni temu trafiłam na Twojego bloga.... i jestem ZACHWYCONA! Przejrzałam dziesiątki stron z przepisami. Już poczyniłam pierwsze testy- ciasto pomarańczowe z oliwą- PYCHA! Powstał jeden problem...Co następne? Bo mam ochotę na wszystko!
OdpowiedzUsuńSuper blog, super przepisy, super opisy, super zdjęcia. Będę korzystać! :)