czwartek, 27 czerwca 2013

Proste ciasto z rabarbarem

Luuubię rabarbar. Bardzo odpowiada mi jego kwaskowaty smak, zwłaszcza w połączeniu ze słodkim ciastem. Ostatnio znalazłam na niego idealny sposób - wypiek prosty, szybki i smaczny. Ciasto jest delikatne, puszyste, na bazie maślanki. A w dodatku posypane mnóstwem kruszonki! Doskonale komponuje się z moim ulubionym kwaśnym warzywkiem. Polecam, póki jeszcze rabarbar jest łatwo dostępny. :-)

Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 180 g margaryny
- ok. 500 g rabarbaru

Na kruszonkę:
- 120 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. W drugiej rozmieszać jajka, maślankę i przestudzoną stopioną margarynę. Następnie zawartość obu misek połączyć i wymieszać (wystarczy łopatka, nie trzeba używać miksera). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wielkości 25x30 cm.
Rabarbar obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Ułożyć na wierzchu ciasta. 
Mąkę i cukier zalać roztopionym masłem, wymieszać. Posypać ciasto kruszonką.
Piec ok. 1 h, do suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.