Pewnie już o tym wspominałam, ale uwielbiam słodko-słone połączenia! A solony karmel uważam za najdoskonalszy wynalazek kulinarny. Po prostu KOCHAM!
Kiedy więc przyszło mi upiec kolejny sernik dla gościa, o którym wiedziałam, że serniki bardzo lubi, postanowiłam połączyć karmel (a konkretnie kajmak) i solone orzeszki - żeby mi też na pewno smakowało. ;-) Ojej, jakie to dobre było! Słuchajcie, jeśli lubicie takie połączenia, musicie go upiec!
Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- opakowanie budyniu waniliowego
Składniki na spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 50 g solonych orzeszków
- 100 g masła
- 200 g kajmaku
- 3 łyżki mleka
- 50 g solonych orzeszków
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć w misce z masłem i cukrem, zmiksować do uzyskania jasnej masy. Po trochu dodawać ser i miksować na niskich obrotach, na końcu dodając proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Herbatniki wraz z orzeszkami zmielić na proszek. Masło rozpuścić, zalać ciasteczka i wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć nią tortownicę o średnicy 24 cm. Podpiec przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Następnie wlać masę serową i piec ok. 1,5 h, w połowie czasu pieczenia przykrywając sernik folią aluminiową.
Kajmak rozpuścić w rondelku z mlekiem do uzyskania płynnej konsystencji, polać nim wystudzony sernik. Orzeszki pokruszyć i posypać nimi wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Wyjadam kajmak łychami, uwielbiam;)!
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda rozpustnie :) Sernik i solony karmel, zdecydowanie jestem na tak!
OdpowiedzUsuńto musi być poezja smaku:) achhhhhh już się rozmarzyłam;)
OdpowiedzUsuńCo do solonego karmelu to się zgadzam, najlepszy! a z orzeszkami i grubo rozsmarowany na serniku to już w ogóle poezja :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Poczęstowałabym się z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie słonego i słodkiego. Poza tym sam solony karmel to pychota!
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik jest mokry i zwarty czy raczej lekki i puszysty ? I czy można go zrobić z gotowego sera w wiaderku ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Iwona :)
Jest raczej zwarty i spokojnie można do niego użyć sera z wiaderka. :-)
UsuńWitam, na jaka blache podane sa proporcje? czy mogę go upieć na blasze o wymiarach 28x24 czy bedzie za niski ?
OdpowiedzUsuń