Kolejne drożdżowe ciasto w tym sezonie. Uwielbiamy je, więc nic dziwnego, że tak często goszczą w naszym domu.
Tym razem postanowiłam przygotować drożdżowe ciasto z truskawkami i rabarbarem. Zamiast kruszonki zdecydowałam się natomiast na pyszny lukier cytrynowy, który wspaniale dopełnił całość. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, po prostu rozpływa się w ustach. Zakochacie się w nim, zupełnie jak my! :-)
Składniki:
- 200 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 500 g mąki
- opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 150 g cukru
- 200 ml mleka
- 70 g masła
- 1 jajko
Składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- sok z ok. połowy cytryny
Truskawki umyć i odszypułkować, rabarbar obrać. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, zalać mlekiem i roztopionym masłem, wbić jajko. Ugnieść miękkie, odchodzące od ręki ciasto. Następnie rozłożyć je równomiernie w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 25x30. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h (ja wsadzam zawsze do nagrzanego do 50 stopni piekarnika).
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć owoce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za rzadki - dodać cukier, jeśli za gęsty - wodę). Polać lukrem wystudzone ciasto.
Podoba mi się to ciacho,drożdżowe pycha!!
OdpowiedzUsuń