Jakiś czas temu postanowiłam upiec coś magicznego. ;-) I tak oto powstał słynny Magic Cake.
Próbowaliście już tego popularnego na blogach specjału? Jego magia polega na tym, że z jednego ciasta powstaje wypiek składający się z trzech warstw. Mieszamy kilka składników, wlewamy do blaszki, a podczas pieczenia całość rozdziela się na trzy części. Na spodzie mamy zbite, gliniaste ciasto, w środku coś na kształt budyniu, a na wierzchu biszkopt.
Jak to się dzieje - nie wiem. Ale wiem, że smak mnie nie zachwycił - chociaż mamie nawet smakowało. Troszkę za mocno dało się wyczuć jajka. Być może wersja czekoladowa smakowałaby lepiej? Nie wiem i nie jestem pewna, czy sprawdzę, ale jeśli jesteście fanami budyniu - powinniście spróbować! :-)
Składniki:
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, roztopionego
- 115 g mąki
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem, wodą i wanilią, aż będą delikatne i puszyste. Dodać roztopione masło i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i wymieszać.
Dodać mleko (musi być letnie, inaczej masło stwardnieje) i zmiksować do gładkości.
Delikatnie wmieszać ubite białka.
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem szczelnej formy 20 x 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 60 minut (gdy wierzch jest już złoty, warto nakryć folią lub włączyć grzanie tylko od dołu.
muszę je zrobić! uwielbiam magię :) w kuchni szczególnie :)
OdpowiedzUsuńhmm.. ta najniższa warstwa jakby zakalcowata? Może dlatego nie siadło?
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak smakuje, po Twoim opisie niezbyt mnie kusi jego zrobienie dla smaku, ale bardziej dla właśnie tej maaagi :D
Ta warstwa właśnie tak ma wyglądać. :-) Smakuje jak... taki gruby budyniowy kożuch. ;-)
Usuńostatnio modne ciasto ;) i słusznie to uświadamia jak magiczna jest kuchnia ;)
OdpowiedzUsuńps. talerzyk cudny !
ale smakowicie wygląda :) Chyba niebawem będe musiała również upiec :)
OdpowiedzUsuńjak to możliwe, że ja o tym nie słyszałam ...hmm a jeszcze bardziej zachodzę w głowę czemu jeszcze tego nie jadłam:) niesamowita sprawa, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć masła solonego?
OdpowiedzUsuńJa bym raczej nie ryzykowała, to ciasto chyba nie polubi się ze słonymi smakami, tak jak nie wyobrażam sobie solonego budyniu. :-)
UsuńJa bym raczej nie ryzykowała, to ciasto chyba nie polubi się ze słonymi smakami, tak jak nie wyobrażam sobie solonego budyniu. :-)
UsuńCzy mogę wykorzystać formę okrągłą o średnicy 20 cm?
OdpowiedzUsuńJeśli masz, to lepsza by była 22 cm. :-) Ewentualnie możesz zmniejszyć proporcje o 20%. Pamiętaj, że ciasto jest mocno płynne, więc tortownica musi być szczelna!
UsuńSkoro mówisz, że jajka były zbyt wyczuwalnie to użyję trzy i dostosuję do nich pozostałe składniki. Konsystencja ciasta jest podobna do konsystencji nalesników?
OdpowiedzUsuń