piątek, 27 września 2013

Magic Cake - magiczny budyniowec

Jakiś czas temu postanowiłam upiec coś magicznego. ;-) I tak oto powstał słynny Magic Cake.
Próbowaliście już tego popularnego na blogach specjału? Jego magia polega na tym, że z jednego ciasta powstaje wypiek składający się z trzech warstw. Mieszamy kilka składników, wlewamy do blaszki, a podczas pieczenia całość rozdziela się na trzy części. Na spodzie mamy zbite, gliniaste ciasto, w środku coś na kształt budyniu, a na wierzchu biszkopt. 
Jak to się dzieje - nie wiem. Ale wiem, że smak mnie nie zachwycił - chociaż mamie nawet smakowało. Troszkę za mocno dało się wyczuć jajka. Być może wersja czekoladowa smakowałaby lepiej? Nie wiem i nie jestem pewna, czy sprawdzę, ale jeśli jesteście fanami budyniu - powinniście spróbować! :-)

Składniki:
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, roztopionego
- 115 g mąki
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem, wodą i wanilią, aż będą delikatne i puszyste. Dodać roztopione masło i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i wymieszać.
Dodać mleko (musi być letnie, inaczej masło stwardnieje) i zmiksować do gładkości.
Delikatnie wmieszać ubite białka.
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem szczelnej formy 20 x 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 60 minut (gdy wierzch jest już złoty, warto nakryć folią lub włączyć grzanie tylko od dołu.
Chłodzić w formie przez co najmniej 3 godziny. Podawać posypane cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. muszę je zrobić! uwielbiam magię :) w kuchni szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm.. ta najniższa warstwa jakby zakalcowata? Może dlatego nie siadło?
    Nie wiem, jak smakuje, po Twoim opisie niezbyt mnie kusi jego zrobienie dla smaku, ale bardziej dla właśnie tej maaagi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta warstwa właśnie tak ma wyglądać. :-) Smakuje jak... taki gruby budyniowy kożuch. ;-)

      Usuń
  3. ostatnio modne ciasto ;) i słusznie to uświadamia jak magiczna jest kuchnia ;)

    ps. talerzyk cudny !

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowicie wygląda :) Chyba niebawem będe musiała również upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak to możliwe, że ja o tym nie słyszałam ...hmm a jeszcze bardziej zachodzę w głowę czemu jeszcze tego nie jadłam:) niesamowita sprawa, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę użyć masła solonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym raczej nie ryzykowała, to ciasto chyba nie polubi się ze słonymi smakami, tak jak nie wyobrażam sobie solonego budyniu. :-)

      Usuń
    2. Ja bym raczej nie ryzykowała, to ciasto chyba nie polubi się ze słonymi smakami, tak jak nie wyobrażam sobie solonego budyniu. :-)

      Usuń
  7. Czy mogę wykorzystać formę okrągłą o średnicy 20 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz, to lepsza by była 22 cm. :-) Ewentualnie możesz zmniejszyć proporcje o 20%. Pamiętaj, że ciasto jest mocno płynne, więc tortownica musi być szczelna!

      Usuń
  8. Skoro mówisz, że jajka były zbyt wyczuwalnie to użyję trzy i dostosuję do nich pozostałe składniki. Konsystencja ciasta jest podobna do konsystencji nalesników?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.