sobota, 19 października 2013

Sernik mocno waniliowy

Tym razem wstęp będzie krótki. Sernik jaki jest - każdy widzi. Dziś prezentowany to sernik klasyczny, waniliowy, na spodzie z maślanych ciasteczek - jak dla mnie cudowny w swej prostocie. Zdecydowanie wart polecenia!

Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z całej dużej laski wanilii
- opakowanie budyniu waniliowego

Składniki na spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 70 g masła

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć w misce z masłem, cukrem i wanilią, zmiksować do uzyskania jasnej masy. Po trochu dodawać ser i miksować na niskich obrotach, na końcu dodając proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Herbatniki zmielić na proszek. Masło rozpuścić, zalać ciasteczka i wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć nią tortownicę o średnicy 24 cm. Podpiec przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Następnie wlać masę serową i piec ok. 1,5 h, w połowie czasu pieczenia przykrywając sernik folią aluminiową.
Sernik wystudzić, przechowywać w lodówce.

3 komentarze:

  1. I nic więcej nie potrzeba... No, może filiżanki dobrej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysze ciasto! Zrobilam dokladnie tak jak w przepisie i wyszlo idealnie! Nawet bardzo podobnie jak na zdjeciu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.