Tym razem wstęp będzie krótki. Sernik jaki jest - każdy widzi. Dziś prezentowany to sernik klasyczny, waniliowy, na spodzie z maślanych ciasteczek - jak dla mnie cudowny w swej prostocie. Zdecydowanie wart polecenia!
Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z całej dużej laski wanilii
- opakowanie budyniu waniliowego
Składniki na spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 70 g masła
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć w misce z masłem, cukrem i wanilią, zmiksować do uzyskania jasnej masy. Po trochu dodawać ser i miksować na niskich obrotach, na końcu dodając proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Herbatniki zmielić na proszek. Masło rozpuścić, zalać ciasteczka i wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć nią tortownicę o średnicy 24 cm. Podpiec przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Następnie wlać masę serową i piec ok. 1,5 h, w połowie czasu pieczenia przykrywając sernik folią aluminiową.
Sernik wystudzić, przechowywać w lodówce.
Sernik.. mój ulubiony deser :)
OdpowiedzUsuńI nic więcej nie potrzeba... No, może filiżanki dobrej kawy :)
OdpowiedzUsuńPrzepysze ciasto! Zrobilam dokladnie tak jak w przepisie i wyszlo idealnie! Nawet bardzo podobnie jak na zdjeciu :)
OdpowiedzUsuń