Uwielbiam spaghetti! Ten rodzaj makaronu smakuje mi niemalże w każdym wydaniu. Nie wiem, co jest w nim takiego wyjątkowego, ale zdecydowanie jest to mój ulubiony kształt.
Sos marinara to bardzo prosty rodzaj włoskiego sosu, który cudownie podkreśla smak makaronu. Jest mocno pomidorowy, aromatyczny i fantastycznie współgra z hojną porcją parmezanu. W dodatku, jak wszystkie moje ulubione przepisy, jest bajecznie prosty i dość szybki. Wypróbujcie!
Składniki:
- puszka pomidorów krojonych
- 10 pomidorów suszonych z oleju
- 3 łyżki oleju z pomidorów
- 3 łyżki oleju z pomidorów
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego wina czerwonego (można pominąć i zamiast tego dodać wodę)
- bazylia, oregano
- pieprz, sól do smaku
- 300 g makaronu spaghetti
- 40 g parmezanu
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlać olej spod pomidorów suszonych, poddusić na nim cebulę. Pod koniec duszenia dodać starty lub drobno posiekany czosnek. Całość zalać winem i pozwolić mu przez chwilę odparowywać. Następnie dodać pomidory z puszki i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość gotować na niedużym ogniu do momentu, aż cały zbędny płyn odparuje, a sos stanie się gęsty - ok. 30-40 minut - warto od czasu do czasu zamieszać. Na koniec przyprawić sos solą i pieprzem oraz ziołami (świeżymi lub suszonymi).
Makaron ugotować al dente. Podawać polany sosem i posypany parmezanem oraz bazylią.
- 200 ml wytrawnego wina czerwonego (można pominąć i zamiast tego dodać wodę)
- bazylia, oregano
- pieprz, sól do smaku
- 300 g makaronu spaghetti
- 40 g parmezanu
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlać olej spod pomidorów suszonych, poddusić na nim cebulę. Pod koniec duszenia dodać starty lub drobno posiekany czosnek. Całość zalać winem i pozwolić mu przez chwilę odparowywać. Następnie dodać pomidory z puszki i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość gotować na niedużym ogniu do momentu, aż cały zbędny płyn odparuje, a sos stanie się gęsty - ok. 30-40 minut - warto od czasu do czasu zamieszać. Na koniec przyprawić sos solą i pieprzem oraz ziołami (świeżymi lub suszonymi).
Makaron ugotować al dente. Podawać polany sosem i posypany parmezanem oraz bazylią.
Makarony rządzą ;) Nie ma to jak porządna porcja makaronu z pysznym sosem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia :)
każde spaghetti porywam, a Twoje zwłaszcza!
OdpowiedzUsuńAle pyszności, jest dokładnie takie jakie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti rewelacyjna sprawa no i bardzo smaczna ;D
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki makaron, w gęstym, pysznym pomidorowym sosie... Rozmarzyłam się ;)
OdpowiedzUsuń