Od prawie dwóch lat jestem wielką fanką muffinek. Te małe, słodkie cudeńka zachwycały mnie najpierw na zdjęciach, długo jednak nie udawało mi się kupić formy do ich wypieku. Kiedy w końcu mi się to udało, stałam się na długi czas nieanonimową muffinoholiczką! Piekłam je co 2-3 dni, z różnymi dodatkami, aż w końcu trochę mi się przejadły. Teraz więc robię je tylko od czasu do czasu, i to przerzucając się raczej na ich bogatsze koleżanki, znane w USA pod nazwą "cupcakes". Moje dzisiejsze cupcakes to wspaniała sprawa! Pyszne, puszyste, maślane ciastko i aromatyczny, alkoholowy krem to pomysł na efektowny deser, który na pewno zachwyci wszystkich jego degustatorów. :-)
Składniki na muffiny (ok. 12 sztuk):
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 4 krople aromatu waniliowego lub łyżkę cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Masło roztopić, wystudzić. Roztrzepać z mlekiem, jajkami i aromatem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier. Wymieszać składniki suche i mokre - krótko, tylko do połączenia składników. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. Studzić na kratce.
Składniki na krem:
- 200 ml ajerkoniaku
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- opakowanie cukru waniliowego
Muszą być fantastyczne z masą ajerkoniakową:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.plackowo.pl/images/ciasta-domowe-42.jpg Muffiny super. Szkoda tylko, że ktoś Twoje zdjęcie wykorzystuje jako swoje.
OdpowiedzUsuń