sobota, 25 czerwca 2011

Tabbouleh.

Z potrzeby chwili, z wykorzystaniem dostępnych akurat składników. Pyszna sałatka wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu, której tonu nadaje świeża mięta - wprost z doniczki, o którą dzielnie dbam, coby mi roślinka nie zwiędła. Wspaniała propozycja na lato. Przepis stąd.

Składniki:
- 150 g kaszki kuskus
- ogórek zielony
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- garść świeżych liści mięty
- pięć łyżek oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku.

Kuskus zalać wodą. Ogórek obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Pomidor pokroić, drobno pokroić cebulę. Pokroić miętę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Schłodzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.