niedziela, 5 czerwca 2011

Pappardelle z gorgonzolą i rukolą

Szybki i prosty przepis z nowego magazynu kulinarnego "Polska Gotuje" - makaron w towarzystwie intensywnego w smaku sosu opartego na gorgonzoli i rukoli. Zainteresował zarówno mnie, jak i moją mamę, obu nam bardzo smakował. Warto spróbować!

Składniki:
- 300 g makaronu pappardelle (wstążki)
- 120 g sera gorgonzola
- 1 szklanka rukoli
- 1 szklanka śmietany 12%
- łyżeczka mąki
- sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Podgrzać śmietankę, pokruszoną gorgonzolę wrzucić i mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać pokrojoną rukolę, doprawić solą i chwilę pogotować. Łyżeczkę mąki rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu, cały czas dokładnie mieszając. Makaron podawać z ciepłym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.