wtorek, 4 czerwca 2013

Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką

Na targu upolowałam ostatnio pierwsze w tym sezonie czereśnie. Wyglądały ładnie, zdrowo i kosztowały niewiele, więc nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Zazwyczaj czereśnie jemy ot tak, po prostu, zapewne dlatego, że ich drylowanie jest bardzo kłopotliwe. Ale postanowiłam tym razem poświęcić się i upiec z nimi ciasto. 
Ojej, jakie to jest dobre ciasto! Przepyszne wręcz! Mięciutkie, pełne smaku, a w dodatku ta maślana kruszonka! Poza tym jest bajecznie proste i gdyby nie to nieszczęsne drylowanie, byłoby również ekspresowe w wykonaniu. Jeśli zrobicie, będziecie zachwyceni. :-)

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 100 g jogurtu
- 100 ml oleju
- 500 g czereśni
- 120 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. W drugiej rozmieszać jajka, mleko, jogurt i olej. Następnie zawartość obu misek połączyć i wymieszać (wystarczy łopatka, nie trzeba używać miksera). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wielkości 25x30 cm.
Czereśnie wydrylować. Ułożyć na wierzchu ciasta. Mąkę, cukier i cukier waniliowy zalać roztopionym masłem, wymieszać. Posypać ciasto kruszonką.
Piec ok. 1 h, do suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni.

7 komentarzy:

  1. Ja jestem zachwycona od samego patrzenia na zdjecia! :D
    Pysznosci! :)
    A tak w ogole to nigdy nie robilam ciasta z czeresniami.. zawsze na pierwszy plan wychodzily wisnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z czereśniami nie należą do zbyt popularnych, dlatego przepis zachowuję:-).
    Miłego dnia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie...
    kulinariada.blogspot.com
    Z pozdrowieniami Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja czereśnie też zazwyczaj po prostu wyjadam z miski, ale na takie ciasto bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis naprawdę super, upiekłam z czereśniami z własnego drzewa, stara dobra odmiana o dużych, ciemnych owocach. Nie drylowałam, domownicy zostali uprzedzeni o możliwości utraty uzębienia, więc uważali ;-) Wszyscy jednogłośnie ocenili na szóstkę z plusem. Ciasto z innymi owocami też jest super, dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać, że raz zrobiłam kruszonkę z margaryną, jednak polecam masło, z masłem jest bez porównania smaczniejsze.

      Usuń
  6. Ciasto z czereśniami? Koniecznie muszę wypróbować. Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.