poniedziałek, 28 października 2013

Waniliowe bułeczki z marmoladą

Ostatnio nie wychodzą mi babki. Zresztą, nigdy nie miałam do nich talentu. Po kolejnym nieudanym wypieku postanowiłam zrobić coś, co wychodzi mi zawsze popisowo - drożdżowe!
Mama kupiła akurat marmoladę do wypieków, więc wszystko świetnie się złożyło. Postanowiłam upiec bułeczki drożdżowe! Do ciasta dodałam nasionka z całej laski wanilii, dzięki czemu bułeczki miały wyjątkowy aromat. Na górę lukier - i już, gotowe, a w dodatku megapyszne!

Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- opakowanie drożdży instant
- 75 g masła
- 150 ml mleka
- laska wanilii
- 2 duże jajka
- słoik marmolady
- 100 g cukru pudru
- mleko (kilka łyżek)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Masło rozpuścić i ostudzić do temperatury pokojowej, następnie wymieszać z mlekiem i ziarenkami wydrążonymi z całej laski wanilii. Zrobić wgłębienie w mącę, wbić w nie jajka, wlać mleko i masło. Wymieszać masę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do wysmarowanej olejem miski i obtoczyć je w tłuszczu. Odstawić do podwojenia objętości, na ok. 1h.
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 części. Każdą część rozwałkować lub rozpłaszczyć w ręce na koło. Na każde koło nakładać jedną kopiatą  łyżeczkę marmolady i zwinąć ciasto w kulkę tak, aby nadzienie nie uciekło w czasie pieczenia - najlepiej zacząć od ulepienia pierożka, a następnie nadać im kształt bułeczek.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pewne odstępy, odstawić do napuszenia (ok.30 minut). Piec w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut - jeśli wierzch będzie już złoty, można włączyć grzanie tylko od spodu. Z cukru pudru i mleka przygotować gęsty lukier, posmarować przestudzone bułeczki.

16 komentarzy:

  1. Absolutnie cudowne!
    Mi babki też często nie wychodzą...

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne są!:D ja też porywam taką bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe, świeże bułeczki.. Pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wypieczone :) Mi wczoraj nie udał się jabłecznik, więc na razie przystopuję z pieczeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no i co zrobiłaś najlepszego teraz będę musiała takie upiec :P Tylko do środka dam chyba prażone jabłka, bo za mną chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Można zrobić wersję cynamonową zamiast waniliowej. Albo cynamonowy lukier do waniliowej bułeczki! :-D

      Usuń
  6. Jaki rozmiar formu pani uzyla?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie była to forma 25x30, ale 4 bułeczki się nie zmieściły. :-) Polecam taką o wymiarach co najmniej 25x35.

      Usuń
  7. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. These scones look incredibly light and fluffy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis! coś takiego za mną chodzi. Zresztą zdjęcie jest tak apetyczne, że można nie móc :)) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto rośnie. Miesiące szukałam takiego przepisu, mam nadzieję, że wypiek wyjdzie pysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa, jak Ci wyjdą. Koniecznie daj znać! :-)

      Usuń
  11. Co za wspaniałe bułeczki:-) Idealne do popołudniowej kawusi:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.