wtorek, 8 października 2013

Waniliowo-wiśniowa babka zebra

Klasyk w nieco unowocześnionym wydaniu. Maślana babka w dwóch kolorach i smakach. Obie warstwy ciasta tworzą piękne pasy. Całość prezentuje się naprawdę dobrze i tak też smakuje.

Składniki:
- 200 g masła
- 1 1/3 szklanki cukru
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki syropu wiśniowego
- odrobina czerwonego barwnika

Miękkie masło ubić na jasną masę z cukrem. Po kolei dodawać jaja i miksować. Następnie dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem i miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać syropu wiśniowego i odrobinę barwnika (do uzyskania różowego koloru), do drugiej natomiast dodać ekstrakt waniliowy i 2 łyżki mleka.
Na środek wyłożonej papierem formy o średnicy 24 cm wlać dwie łyżki jasnej masy, następnie dwie łyżki różowej i tak aż do wyczerpania ciasta. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.

6 komentarzy:

  1. pięknie ci wyszła:) taka inna zebra:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne paski Ci wyszły :) A całość wygląda dziewczęco i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, śliczne te kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim kolorystycznym wydaniu zebry jeszcze nie jadłam! Wiśnie... Wanilia... Musi być smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.