czwartek, 23 czerwca 2011

Śródziemnomorskie mini-tarty z ciasta francuskiego.

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, które zalega mi w lodówce. Nie od dziś wiadomo, że uwielbiam śródziemnomorskie smaki. A w tym wydaniu oliwki, kapary, pesto i mozzarella smakowały wyjątkowo! Polecam, także jako szybki sposób na coś dobrego dla niezapowiedzianych gości.

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek pesto (polecam to z Lidla)
- pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)
- 12 sztuk czarnych oliwek
- garść kaparów
- 100 g startej mozzarelli
- suszone zioła, sól, pieprz

Ciasto rozwinąć i podzielić na prostokąty - większe lub mniejsze, w zależności od upodobań. Na środku każdego prostokąta rozsmarować łyżeczkę pesto, następnie ułożyć plastry pomidorów (lub połówki pomidorków koktajlowych), pokrojone w plasterki oliwki i kapary. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem, posypać serem. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.