piątek, 24 maja 2013

Lemon Funfetti Cookies

Pyszne, cytrynowe ciasteczka z posypką. Pomysł iście amerykański, podpatrzony na zagranicznych stronach, wykonanie jak najbardziej polskie. ;-)
Ciacha wyszły mi baaardzo duże, ładnie rozlały się po blasze i smakowały wybornie! Brzegi miały złote i chrupiące, a środek mięciutki i rozpływający się w ustach. Polecam!

Składniki:
- 200 g miękkiego masła 
- 3/4 szklanki cukru brązowego 
- 1 jajko 
- 2 szklanki mąki 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z połowy cytryny
- kilka kropel aromatu cytrynowego 
- kolorowa posypka 

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i aromat, zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, skórkę cytryny i dwie łyżki posypki, ponownie zmiksować. 
Z ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha, następnie spłaszczyć je i "opanierować" wierzch ciasteczek w posypce. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż brzegi będą lekko złote. 
Wyłożyć łopatką na kratkę i wystudzić. Najlepsze z mlekiem!

5 komentarzy:

  1. Tak, zgodzę się z Karmelitką, są urocze, tylko się do nich uśmiechać i zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne i doprawdy urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, wspaniałe i takie właśnie lubię- chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku- czemu ja nie mam posypki i cukru :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.