Kiedy zaczęłam piec to ciasto, od razu przekonana byłam, że będzie mi smakowało. W końcu nie ma to jak połączenie samych sprawdzonych składników. Kruche ciasto? Uwielbiam! Borówki i truskawki? Uwielbiam! Beza? Uwielbiam! Jak zatem mogłoby mi nie smakować wszystko razem? Mówię Wam, ciacho jest doskonałe, więc szczerze Wam polecam!
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła (najlepiej miękkiego)
- 1/3 szkl. cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżki bułki tartej
- owoce, ok. 400 g (u mnie borówki i truskawki)
na bezę:
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku cytrynowego
- szczypta soli
Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim blachę tortownicy 22 cm i podpiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni. Owoce umyć, jeśli to konieczne - pokroić. Ubić pianę z białek, ze szczyptą soli, mąką, octem i cukrem - powinna być sztywna i lśniąca. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 120 st. C. Wyłożyć owoce, a na nie pianę (tworząc ładne wzgórki) i ponownie włożyć do piekarnika, na ok. 30 min ( pianka ma być z wierzchu chrupiąca i lekko rumiana). Po upieczeniu schłodzić.
Owockowo :) Ja jestem zdecydowanie ZA kruchymi ciachami ! Wygląda przewyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńGdybym nie był na diecie to już bym się zabierał za jego przygotowywanie... może za kilka mc zrobię - wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs
oj tak, dla mnie również połączenie idealne:) nie ma to jak kwaskowe owocowe, kruche ciasto i chrupiąca, rozpływająca się w buzi beza:D
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka poleciała :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Agata
Nic tylko jeść i jeść,pyszne.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda.A z owocków polecam mus z bzu czarnego albo mus jagodowy oraz dużo innych przysmaków dostępnych na www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Takie połączenie musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne,tylko nastepnym razem nie dam do bezy maki, zeby byla krucha,bo mialam ja teraz
OdpowiedzUsuńmiekka. I pieklam to ciasto na wyzszej temp.
Cudowne, pieke je czesto i wszyscy sa zachwyceni
OdpowiedzUsuń