środa, 2 października 2013

Koktajl z opuncji i bazylii

Próbowaliście kiedyś opuncji figowej? Ja kupiłam ostatnio koszyczek i przez kilka dni nie wiedziałam, co z nią zrobić. W końcu zdecydowałam się na koktajl. Opuncja okazała się całkiem smaczna, nieco przypomina marchewkę z gruszką. To jednak przede wszystkim samo zdrowie - obniża cholesterol, dostarcza witamin i minerałów, zawiera także sporo błonnika. Trzeba tylko uważać na dwie rzeczy: twarde pestki (koktajl trzeba było przetrzeć przez sito) i drobne, ledwo widoczne kolce, które boleśnie wbijają się w skórę i trudno je wyjąć.

Składniki:
- 5 owoców opuncji
- 2 łyżki soku cytryny
- kilka listków bazylii
- 5 kostek lodu
- pół szklanki zimnej wody

Opuncję przekroić wzdłuż, miąższ wydrążyć łyżeczką i wrzucić do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, kilka listków bazylii, lód i wodę. Zmiksować. Koktajl partiami przelewać przez sitko, aby pozbyć się twardych pestek.

2 komentarze:

  1. tak apetyczne zdjęcia, że przyjdzie mi chyba wylizac monitor:) co za kolory!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda intrygująco, szczególnie, że jeszcze nie próbowałam opuncji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.