Uwielbiam wszystkie smakowe kawy z sieciowych kawiarni. Ponieważ wszystkie znajdują się daleko od mojego miejsca zamieszkania i nigdy mi z nimi nie po drodze, ostatnio szukam sposobów, jak wyprodukować taką czy inną kawę metodą chałupniczą. Tym razem padło na czekoladowe frappuccino. Jak dla mnie - cudowny sposób na rozpoczęcie dnia!
Składniki (na 1 kawę):
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 80 ml espresso
- 1 gałka lodów śmietankowych
- 25 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
W rondelku zagotować 100 ml śmietanki. Wrzucić pokrojoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia. Dodać przestudzoną kawę i zimne mleko, dosłodzić łyżeczką cukru i odstawić do całkowitego wystudzenia (np. na chwilę do lodówki). Całość zmiksować z gałką lodów, przelać do wysokiej szklanki. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, udekorować wierzch kawy.
No nie, dzień rozpoczęty TAKĄ kawą nie może być zły! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJuż samo zdjęcie wygląda tak apetycznie, że mam ochotę napić się tej kawy prosto z monitora;)
OdpowiedzUsuńJa tu widzę...toruńskiego piernika! Pozdrawiam z Piernikowa, przesmacznie tu u Ciebie.
OdpowiedzUsuń