niedziela, 5 stycznia 2014

Czekoladowe frappuccino

Uwielbiam wszystkie smakowe kawy z sieciowych kawiarni. Ponieważ wszystkie znajdują się daleko od mojego miejsca zamieszkania i nigdy mi z nimi nie po drodze, ostatnio szukam sposobów, jak wyprodukować taką czy inną kawę metodą chałupniczą. Tym razem padło na czekoladowe frappuccino. Jak dla mnie - cudowny sposób na rozpoczęcie dnia!

Składniki (na 1 kawę):
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 80 ml espresso
- 1 gałka lodów śmietankowych
- 25 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka brązowego cukru

W rondelku zagotować 100 ml śmietanki. Wrzucić pokrojoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia. Dodać przestudzoną kawę i zimne mleko, dosłodzić łyżeczką cukru i odstawić do całkowitego wystudzenia (np. na chwilę do lodówki). Całość zmiksować z gałką lodów, przelać do wysokiej szklanki. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, udekorować wierzch kawy.

3 komentarze:

  1. No nie, dzień rozpoczęty TAKĄ kawą nie może być zły! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już samo zdjęcie wygląda tak apetycznie, że mam ochotę napić się tej kawy prosto z monitora;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tu widzę...toruńskiego piernika! Pozdrawiam z Piernikowa, przesmacznie tu u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.