środa, 8 stycznia 2014

Najlepsza zupa grzybowa - przepis babci

Moja babcia, Lwowianka z pochodzenia, świetnie gotowała. Uwielbiałam jej gołąbki, serniki i pyszne pierogi z nietypowym farszem z grzybów i słodkiej kapusty. Do dziś wykorzystujemy wiele jej receptur, choć od ponad dwóch lat babci z nami nie ma. Na szczęście zdążyła przekazać swoje kulinarne sekrety mojej mamie, a teraz mama przekazuje je mnie. Dzięki temu wspomnienie o babci jest wiecznie żywe.
Zupa, którą dziś Wam pokażę, to tak naprawdę nasze tradycyjne danie wigilijne, od którego rozpoczynamy każdą wieczerzę, ale doskonale sprawdzi się także poza świętami. Jest naprawdę bardzo treściwa, gęsta od warzyw i makaronu, aromatyczna, nieco słodkawa - po prostu przepyszna! W dodatku składa się z zaledwie kilku składników i nie jest skomplikowana. Spróbujcie sami.

Składniki:
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 100 g suszonych grzybów leśnych
- Vegeta, sól, pieprz
- 50 g masła
- 2 kopiate łyżki mąki
- 300 g makaronu rosołowego

Dzień wcześniej namoczyć grzyby w ciepłej wodzie i odstawić do napęcznienia. Następnego dnia odsączyć je, pozbywając się resztek piachu i innych nieczystości. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, dodać grzyby i zalać ok. 4 litrami wody. Dodać przyprawy i gotować do miękkości jarzyn. Następnie jarzyny wyciągnąć, pokroić w kostkę, podobnie jak większe kawałki grzybów. W tym czasie przygotować zasmażkę - masło rozpuścić, wmieszać w nie mąkę i lekko zezłocić. Do zasmażki wlać ok. 2 łyki wywaru, a następnie powoli dodać do zupy, dokładnie mieszając. Wrzucić z powrotem warzywa, zamieszać, doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym makaronem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.