poniedziałek, 25 kwietnia 2011

004. Pancakes

Trwają święta wielkanocne, półki w lodówce uginają się od wędlin i sałatek... Ja jednak miałam dziś ochotę na zupełnie inne śniadanie. Najlepsze z możliwych, w amerykańskim stylu - pancakes.  Tego typu naleśniki są wyjątkowo pulchne, a w połączeniu z jakimś kwaskowym dżemem (np. z czarnej porzeczki lub wiśniowym) po prostu boskie! Przepis znalazłam u niezastąpionej DorotusUwielbiam, polecam. :-)

Składniki (na pancakes dla 4 osób):
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła (ja rozpuszczam w mikrofalówce)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Smażyć na suchej patelni - przerzucać na drugą stronę, gdy na jednej zaczną się pojawiać bąbelki. Podawać z dżemem lub z syropem klonowym. Smacznego!

2 komentarze:

  1. chcę to! wygląda świetnie, chociaż z dżemem wydają mi się lepsze niż z syropem klonowym, jakoś ciągle nie mogę się do niego przekonać.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje są polane dodatkowo polewą toffi. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.