sobota, 18 maja 2013

Babeczki czekoladowo-miętowe

Takie właśnie babeczki przygotowałam w ramach cateringu na pewne biznesowo-studenckie spotkanie. Postanowiłam poeksperymentować ze smakami, których jeszcze nigdy ze sobą nie łączyłam, choć od zawsze wiedziałam, że do siebie pasują. Muszę przyznać, że babeczki wyszły naprawdę bardzo fajnie. Może nie staną się moimi ulubionymi, ale dla fanów After Eight będą idealne!

Składniki na babeczki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- łyżeczka kropli miętowych
- tabliczka czekolady z nadzieniem miętowym

Składniki na krem:
- 500 g serka (gęstego, tłustego - Delfiko lub Mój Ulubiony)
- 1/2 kostki g masła
- kilka kropli miętowych
- 150 g cukru pudru
- odrobina zielonego barwnika, posypki

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w misce. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mleko, jajko i kropelki miętowe, wymieszać dokładnie. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać. Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papilotkami. W każdą babeczkę wetknąć kostkę miętowej czekolady. Piec ok. 18 minut w temperaturze 170 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i kroplami miętowymi. Dodać serek, odrobinę barwnika i zmiksować krótko. Krem nakładać za pomocą rękawa z ozdobną tylką na wystudzone babeczki. Można posypać posypką.

5 komentarzy:

  1. piękne, małe ślicznotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie jestem fanką After Eight - uwielbiam połączenie mięty z czekoladą! Babeczki musiały być pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... musiały być pyszne! Kocham takie połączenie, sama robiłam kiedyś muffiny czekoladowe z miętowym lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie można kupić ten serek??

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam je są pyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.