poniedziałek, 6 maja 2013

Pasta arrabbiata

Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony! Jeśli makaron stanowi podstawę jakiegoś dania, mogę z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że będzie mi ono smakowało. A najlepsze są tradycyjne makarony z sosami pomidorowymi - w kuchni cenię sobie prostotę. :-)
Dziś prezentuję arrabbiatę, a więc klasykę gatunku - ostry, aromatyczny sos na bazie pomidorów , w sezonie koniecznie świeżych, poza sezonem z puszki. Najczęściej podaje się go z makaronem penne (czyli rurki), choć równie dobrze pasuje do każdego innego kształtu. Świetnie sprawdza się zarówno solo, jak i jako baza do wszelkiego rodzaju wariacji - ja np. dorzuciłam do niego kilka moich ulubionych składników, które wzbogaciły jego smak. Polecam na szybki, lekki obiad.

Składniki:
- 300 g makaronu
- puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- sól, pieprz
- kilka łyżek parmezanu
- ulubione dodatki: np. oliwki, kapary, zioła

Czosnek oraz papryczkę chilli (pozbawioną nasion) pokroić na drobne plasterki. Wrzucić na oliwę z oliwek i lekko podsmażyć, żeby uwolnić aromaty, ale uważając, by czosnek nie zbrązowiał. Dodać puszkę pomidorów, wymieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu. Dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem podgrzewać. Wyłożyć na talerz, w wersji klasycznej posypać parmezanem i pietruszką, natomiast można wykorzystać dowolne, ulubione dodatki: u mnie są to czarne oliwki, kapary, pomidorki i rukola do ozdoby.

5 komentarzy:

  1. wow, ale smakowicie się prezentuj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak kolorowo ;)Piękne zdjęcia, taki lekki obiad dla mnie idealny!

    OdpowiedzUsuń
  3. 300 gram makaronu?! mam nadzieje ze to nie jedna porcja:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie! To proporcje dla dwóch bardzo głodnych lub trzech umiarkowanie głodnych osób. :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.