czwartek, 16 maja 2013

Tikka masala

Tikka masala słusznie kojarzyć się Wam może z kuchnią indyjską, ale czy wiecie, że tak naprawdę jest to danie brytyjskie? Powstało ono jakieś 50 lat temu z połączenia wpływów kuchni indyjskiej i brytyjskiego zamiłowania do potraw w sosach. Danie składa się z kurczaka podsmażanego w pysznej, aromatycznej marynacie oraz nie mniej aromatycznego sosu. Jego główny składnik stanowią przyprawy znane pod nazwą garam masala. Jest to kompozycja kilku składników (najczęściej w jej skład wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa), które po uprażeniu nabierają niesamowicie intensywnego aromatu. 
Pierwszy raz jadłam to danie w restauracji indyjskiej i byłam nim naprawdę zachwycona! Uwielbiam takie smaki. Postanowiłam więc powtórzyć tikka masalę w warunkach domowych i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę pysznie! Jeśli Wy również jesteście fanami indyjskich klimatów - polecam!

Składniki na mięso w marynacie:
- 400 g fileta z kurczaka
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- odrobina świeżego imbiru
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, papryka do smaku
- olej + 2 łyżki masła do smażenia

Składniki na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka garam masala
- sól do smaku
- 100 ml śmietany
- świeża pietruszka do posypania

Jogurt wymieszać z wszystkimi przyprawami. Pokrojonego w dużą kostkę kurczaka wrzucić do plastikowej miski z pokrywką, zalać marynatą, wymieszać i pozostawić na kilka godzin w lodówce - najlepiej co najmniej na dwie. Następnie podsmażyć kurczaka na mieszance oleju i masła (w kuchni indyjskiej używa się klarowanego masła zwanego ghee), aż uzyska lekko złoty kolor.
Na łyżce masła podsmażyć krótko czosnek i imbir - minutę, maksymalnie dwie. Zalać passatą, dodać sól i przyprawy i gotować 5-6 minut. Gdyby sos był za gęsty, można dodać nieco wody. Następnie dodać śmietanę i włożyć do sosu kurczaka, po czym pozwolić mu nabierać aromatu na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Podawać posypane pietruszką z ryżem basmati lub tradycyjnym indyjskim chlebkiem naan.

5 komentarzy:

  1. baaardzo smacznie wygląda:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Do wypróbowania!!!!Wygląda super!!!!Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi,
    Came here from foodgawker seeing just the color of tikka masala.Love the way u have photographed it,drool worthy.You have a lovely blog.GLad to join this site.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam

    Co zrobic z marynata?

    Pozdrawiam
    Pafcio

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dżizasss ! w marynacie JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE, marynujesz mięso kurczaka!!!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.