środa, 25 grudnia 2013

Eggnog - korzenny likier jajeczny

Eggnog to tradycyjny amerykański likier świąteczny na bazie jajek. Taki troszkę ajerkoniak, ale w wersji nieco bardziej aromatycznej, bo przyprawionej wanilią i korzeniami. Jest naprawdę pyszny, a robi się go w parę minut! U mnie na bazie złocistego rumu. Wygląda na to, że tej zimy będzie mi towarzyszył regularnie. POLECAM!

Składniki:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rumu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pasty waniliowej lub nasiona z połowy laski wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej

Śmietankę i mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo wlewać do nich zagotowane mleko ze śmietanką - należy robić to pomału, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Następnie całość przelać do rondelka i chwilę podgrzewać, nieustannie mieszając, żeby likier nieco zgęstniał. Na koniec dodać rum, cynamon, wanilię i gałkę muszkatołową, odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Najlepszy zimny.

4 komentarze:

  1. zapisałam. bo naprawdę pyszny się wydaje :]

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam,zawsze chciałam.chyba pora...bo wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasiona wanili mają byc wrzucone w całości czy starte/roztarte?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.