Składniki:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rumu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pasty waniliowej lub nasiona z połowy laski wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
Śmietankę i mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo wlewać do nich zagotowane mleko ze śmietanką - należy robić to pomału, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Następnie całość przelać do rondelka i chwilę podgrzewać, nieustannie mieszając, żeby likier nieco zgęstniał. Na koniec dodać rum, cynamon, wanilię i gałkę muszkatołową, odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Najlepszy zimny.
zapisałam. bo naprawdę pyszny się wydaje :]
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam,zawsze chciałam.chyba pora...bo wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńNasiona wanili mają byc wrzucone w całości czy starte/roztarte?
OdpowiedzUsuń