wtorek, 31 grudnia 2013

Parmezanowe ciasteczka Nigelli

Kiedy zobaczyłam te ciasteczka w świątecznym odcinku programu Nigelli Lawson, od razu wiedziałam, że będę musiała je zrobić. I to najlepiej jak najszybciej! Uwielbiam nieskomplikowane przepisy wykorzystujące zaledwie kilka składników. Te ciasteczka są szybkie i pyszne! Spróbujcie, nie pożałujecie. :-)

Składniki:
- 150 g mąki
- 75 g tartego parmezanu
- 100 g miękkiego masła
- 1 duże żółtko
- szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do misy malaksera i zmiksować, by powstała kula jednolitego ciasta. Podzielić je na pół i zrolować do formy niewielkich ruloników. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Po około pół godzinie wyciągnąć, odczekać 5 minut i pokroić na zgrabne talarki ostrym nożem. Piec w temperaturze 170 stopni około 15-18 minut, aż brzegi będą lekko złote.

1 komentarz:

  1. Fantastyczny przepis, z pewnością zrobię :)
    Takie serowe krakersiki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.