wtorek, 30 października 2012

Gorąca czekolada z wanilią i chilli

Dopadło mnie jakieś paskudne choróbsko. Rzadko choruję, w zasadzie dwa razy w roku, ale gdy już coś mnie łapie, to porządnie. Czuję się okropnie. A co może być lepszego na takie samopoczucie niż czekolada?  Postanowiłam rozpieścić się czymś ekstra i przygotować wyjątkową, rozgrzewającą gorącą czekoladę - idealną na tę porę roku.

Składniki (na 2 porcje):
- 200 ml śmietanki 30%
- 300 ml mleka
- pół laski wanilii
- 30 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- łyżka gorzkiego kakao
- szczypta chilli

Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć nasiona, dodać do mleka połączonego ze śmietanką, wrzucić także laskę resztę wanilii i powoli podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, następnie wrzucić połamaną czekoladę oraz kakao i rozpuścić, ciągle mieszając. Dodać szczyptę chilli. Można podawać z piankami marshmallow.

12 komentarzy:

  1. Rozgrzewający antydepresant. Idealny na obecną aurę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza na taką juz prawie zimową pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chili fajnie szczypie w język ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na rozgrzanie i poprawę humoru :) Chilli dodaje wspanialego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny śniadaniowy start! po takiej czekoladzie poleciałabym do pracy jak na skrzydłach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No po takiej czekoladzie to i chłód i smutek nikomu nie będą straszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szaruga za oknem, więc taka czekolada bardzo się przyda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, przydałaby mi się dziś taka czekolada...za oknem śnieg, szaro i ponuro, więc taka filiżanka z pewnością poprawiłaby mi nastrój :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tą szczyptą chili w czekoladzie mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniała!
    nastały chłody, plucha i szaruga za oknem. taka czekolada nie dość, że rozgrzeje, to idealnie poprawi nastrój! :]

    OdpowiedzUsuń
  11. ja 'leczę' się takimi frykasami co jakiś czas. na pogodę, na chandrę, na kolokwium :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uważam, że chili świetnie podkręca smak czekolady i chętnie wykorzystuję to połączenie w swojej kuchni. Świetne porady jak przygotować idealną, gorącą czekoladę jak z pijalni znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ Polecam wszystkim miłośnikom tego gorącego przysmaku!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.