sobota, 20 października 2012

Sernikobrownie

Pierwszy raz zrobiłam sernikobrownie w lecie, dla moich przyjaciółek, z którymi zrobiłyśmy sobie grilla na działce z okazji wizyty jednej z nich, na co dzień mieszkającej we Wrocławiu. Długo zastanawiałam się, jaki wypiek przygotować na tę specjalną okazję, ale przeważył fakt, że akurat miałam w lodówce ser, a druga przyjaciółka jest ogromną fanką czekolady. Ciasto wyszło pyszne, z dodatkiem kwaskowatych wiśni - po prostu mniam. Pokonałyśmy je szybciej, niż wypadałoby się do tego przyznać. ;-) Później sernikobrownie robiłam raz jeszcze, dla rodziców. I tu trafiłam na opór, bo moi rodzice nie przepadają za czekoladą i jakimikolwiek oznakami wytrawności w wypiekach, a takie wydało im się sernikobrownie bez owoców. Cóż, było więcej dla mnie! ;-)

Przepis pochodzi od Liski, której bardzo za niego dziękuję!


Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła 
  • 300 g cukru pudru
  • 4 jajka 
  • 75 g mąki 
  • 400 g sera kremowego (u mnie marki President) 
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • dodatkowo: 200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone) 
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Czekoladę rozpuścić (ja robię to w mikrofalówce), ostudzić. Masło i 180 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 2 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. 3/4 mikstury wlać do blaszki. 
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej, można także ułożyć owoce. 
Piec 45-60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Ja wersję bez owoców podałam z rozpuszczoną z łyżką masła i łyżką mleka czekoladą.

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.