piątek, 12 października 2012

Odrywany chlebek czosnkowo-serowy

Gdy zobaczyłam ten przepis na blogu nieocenionej Kasi, od razu wiedziałam, że muszę jak najszybciej go wypróbować. Jeszcze tego samego dnia zakupiłam podstawowe składniki, gdy jednak rano próbowałam się za niego zabrać, okazało się, że skończyła mi się mąka. Następnego dnia nie miałam czasu... I tak dopiero wczoraj rano udało mi się ten wspaniały wypiek poczynić. Oj, warto było troszkę się z nim pobawić, warto! Już w czasie pieczenia pachniał tak cudownie, że nie mogłam się doczekać, aż wydostanę go z pieca. A gdy już go wydostałam... Rany, jak on pięknie wyglądał! I muszę przyznać, że smakuje dokładnie tak, jak pachnie i wygląda - cudownie! Polecam serdecznie.
Przepis z moimi drobnymi zmianami.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 4 łyżki masła
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 100 g stopionego masła

Mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodać mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto (około 10 minut), po czym przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto posmarować obficie masłem, posypać posiekanym czosnkiem, pietruszką i mozzarellą, a następnie pokroić na 10-11 centymetrowe pasy, które należy nałożyć jeden na drugi. Pasy pokroić w kostki o długości 12 centymetrów i ułożyć je na sobie, a następnie przełożyć pionowo do keksówki. Wierzch również posypać odrobiną sera. Chlebek odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut (aż się zarumieni). 

17 komentarzy:

  1. też zrobiłam! :) i potwierdzam - nieziemsko smaczny, obłędnie pachnący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu jaki śliczny Ci wyszedł :)
    I dziękuję za miłe słowa. Pięknie dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na chlebek, tylko czemu tyle masła?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis bardzo fajny -wygląda mega apetycznie!!!
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Też widziałam ten przepis na blogu Kasi i widzę że robi furorę:) w takim razie i ja go muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, bardzo dziękuję za przepis, bo wypiek wyszedł naprawdę bajecznie! Uwielbiam korzystać z Twoich przepisów, jeszcze nigdy się na żadnym nie zawiodłam.
    Kinga, nie bez powodu chlebek robi furorę - jest naprawdę bardzo, bardzo MNIAM! A ten zapach... Odstrasza wszystkie wampiry wokół na dobrą dobę. :-P

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne!
    o jaaa.. ależ bym takiego zjadła..

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek wygląda imponująco:) a ja mam wszystkie składniki pod ręką:) chyba się skuszę:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam mniam w sam raz do wieczornego piwka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dopracowałaś wszystko do perfekcji. Layout - chyba najlepszy z dotychczasowych - ciekawe odświeżenie. Fotografie żywności na wysokim poziomie. Jest na co popatrzeć. Uczta dla oczu, a po drugiej stronie monitora na pewno i dla żołądka. ;-)

    Pozdrawiam www.fogdancing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda nieźle, może w końcu sama się skuszę na niego bo już wiele razy widziałam go na blogach

    OdpowiedzUsuń


  12. Visit my web-site: website

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny chlebek i bardzo prosty przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.