środa, 1 maja 2013

Kasza z porem i pieczarkami

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam kaszę! Szczególnie upodobałam sobie kaszę gryczaną, która ma fajny, charakterystyczny smak. Klasyką jest kasza z gulaszem, ale uważam, że można z niej zrobić naprawdę wiele fajnych dań, więc ostatnio zaczęłam eksperymentować. Miałam ochotę na coś z kaszą w roli głównej, ale zupełnie nie wiedziałam, z czym ją połączyć. Zajrzałam do lodówki... I połączenie samo się nasunęło. Będę powtarzać, bo wyszła mi naprawdę smaczna, prosta i szybka potrawka!

Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 300 g pieczarek
- 1 średni por
- 80 g masła
- sól, pieprz
- dymka do posypania

Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Masło roztopić na patelni, dodać pokrojony w cienkie paseczki por, poddusić. Dorzucić pokrojone na plasterki pieczarki i dusić, aż będą miękkie. Kaszę odsączyć, dodać do warzyw, wymieszać i podgrzewać przez chwilę razem. Przed podaniem posypać dymką.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.