Nie ma to jak klasyka! Proste, ucierane ciasto + truskawki to najlepszy sposób na szybki wypiek z tymi pysznymi owocami. Oczywiście można wykorzystać także inne owoce: wiśnie, rabarbar czy śliwki. Składniki prawie każdy ma zawsze w domu, więc nic tylko piec! :-) Na pewno wszystkim będzie smakowało.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców (u mnie truskawki)
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmiksować ją na niskich obrotach miksera w masę. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 cm, na wierzchu posypać równomiernie połówkami truskawek (lub kawałkami innych owoców). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
dokładnie, nie ma to jak klasyki:)zawsze wychodzą i zawsze smakują:)
OdpowiedzUsuńA truskawki w twoim cieście wyglądają nieziemsko:) ciężko po pieczeniu ciasta z truskawkami zrobić mu tak smakowite zdjęcia:)
Pychotka :) Ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAkurat w domu zostały truskawki. Zrobię dzisiaj! Wygląda przecudnie, aż ślinka leci. :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłem to ciasto. Mimo, że pierwszy raz robiłem jakiekolwiek ciasto to wyszło bardzo dobrze. Ładnie urosło i smakowało cudownie. Na prawdę bardzo łatwo i szybko można je zrobić- sam czas 'mieszania' składników zajął mi jakieś 20 minut. Rewelacja, na pewno jeszcze kiedyś powtórzę ten przepis, żeby zrobić go perfekcyjnie (prawie jak na zdjeciu).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ciasto wygląda wspaniale, jednak chyba coś popsułam, bo po ubiciu żółtek z cukrem i częścią mąki zrobiło się tak sztywne, że nie byłam w stanie dodać więcej mąki. Musiałam dodać najpierw ubite białka, a później resztę mąki. Co zrobiłam nie tak? :(
OdpowiedzUsuńA dodałaś olej? Zgodnie z przepisem po ubiciu żółtek powinnaś była dodać do nich prawie szklankę oleju. :-)
Usuńdokładnie tak zrobiłam :/
UsuńW takim razie prawdę mówiąc nie wiem, z czego to wynika - pewnie wiele zależy mąki. Bo owszem, ciasto jest gęste, ale nie aż tak, żeby nie dało się wymieszać. :-) Mam jednak nadzieję, że mimo to wyszło! :-)
Usuńciasto smakuje znakomicie.Raz zrobiłam z masłem zamiast oleju bo akurat oleju nie miała i tez wyszło super jak i z olejem tak i z masłem.Zrobiłam z truskawkami i z malinami pychaaa
OdpowiedzUsuńza długo ubijane były żółtka z olejem i wyszedł majonez - też się na tym przejechałam. na przyszłość będę wiedziała co i jak ale ciasto super.
UsuńMajonez! Faktycznie, w tym mógł być problem, nie wpadłam na to. Dopisałam w przepisie, żeby po dodaniu oleju zmiksować krótko, a nie ponownie ubijać. :-) Dziękuję za wskazówkę!
UsuńCześć, szukałem jakiegoś przepisu na moje pierwsze samodzielnie wykonane ciasto. Skorzystałem z Twojego. Świetnie wyszło, przede wszystkim smacznie. Dziękuję i pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńM.
Bardzo się cieszę, że na debiut wybrałeś mój przepis! :-)
UsuńNo to do piekarnika! :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda. :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj robiłam i jest bardzo smaczne,polecam !!!
OdpowiedzUsuńMagda: Wczoraj upiekłam to ciasto. Mam wysyp truskawek na działce, więc trzeba było owoce spożytkować. Ciasto jest przepyszne. Łatwe, tanie, szybkie. Zrobiłam dwie małe modyfikacje: otóż zamiast oleju dałam roztopioną margarynę, a do truskawek dodałam odrobinę cukru i przyprawy do piernika. MMMMMM Pycha! Polecam.
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że to ciasto niezawodne - wszystkim smakuje i zawsze wychodzi, niezależnie od modyfikacji. :-)
UsuńMożna zastąpić olej masłem? Jeżeli tak ile go dodać? :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że w przypadku masła potrzebna będzie prawie cała kostka, ok. 170 g. Po roztopieniu powinno wyjść tyle samo, ile oleju - 2/3 szklanki.
UsuńSuper łatwe i super dobre Po wczorajszej blaszce zostało tylko wspomnienie Dziś powtórka z pieczenia i to podwójna więc może starczy na jutro Polecam wszystkim MNIAMNIUŚNE
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto tak smakuje! :-)
UsuńPiekę je już czwarty raz :) każda porcja podbija czyjeś serce
OdpowiedzUsuńTo wspaniale! Właśnie do takich celów powinne być wykorzystywane wszystkie smakołyki! :-)
UsuńJa dzisiaj będę piec pierwszy raz...i mam nadzieję, że się wszystko uda, bo powiem szczerze, że kucharka ze mnie żadna...trzymajcie kciuki! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika, mam nadzieje, że będzie tak samo pyszne jak już unoszący się zapach:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam , ale dodałam więcej oleju i mąki. Jest ''jak z bajki''- słowa mojego syna.Pozdrawia. Iwona
OdpowiedzUsuńCiasto pyszneeee....:-)
OdpowiedzUsuńciasto wyszło przepyszne....ze mnie taka kucharka, że szok i wyszło:))))dziękuję i pozdrawiam z dalekiej Islandii
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszło i smakowało! Pozdrawiam ciepło!
Usuńhej czym, smarujesz blache?
OdpowiedzUsuńNajczęściej wykładam ją papierem do pieczenia.
UsuńWyszło znakomite! Choć dodam, że dopiero 3 próba ubicia białek się udała. Nie wiedziałam, że nawet drobina żółtka powoduje, że białek nie da się ubić.
OdpowiedzUsuńAle wszystkim, którzy to wiedzą, gorąco polecam ten przepis :)
Cieszę się, że smakowało! Podejrzewam, że nawet nie do końca ubite białka nie zaszkodziłyby temu ciastu, ale oczywiście nie wszyscy chcą ryzykować. :-)
UsuńJak długo to ciasto jest świeże?
OdpowiedzUsuńWitam mam blachę o wymiarach 25x36... Po ile więcej składników powinnam użyć, żeby ciasto mi wyszło?
OdpowiedzUsuń