wtorek, 14 maja 2013

Proste ciasto z truskawkami

Nie ma to jak klasyka! Proste, ucierane ciasto + truskawki to najlepszy sposób na szybki wypiek z tymi pysznymi owocami. Oczywiście można wykorzystać także inne owoce: wiśnie, rabarbar czy śliwki. Składniki prawie każdy ma zawsze w domu, więc nic tylko piec! :-) Na pewno wszystkim będzie smakowało.

Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców (u mnie truskawki)

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmiksować ją na niskich obrotach miksera w masę. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 cm, na wierzchu posypać równomiernie połówkami truskawek (lub kawałkami innych owoców). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

36 komentarzy:

  1. dokładnie, nie ma to jak klasyki:)zawsze wychodzą i zawsze smakują:)
    A truskawki w twoim cieście wyglądają nieziemsko:) ciężko po pieczeniu ciasta z truskawkami zrobić mu tak smakowite zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat w domu zostały truskawki. Zrobię dzisiaj! Wygląda przecudnie, aż ślinka leci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłem to ciasto. Mimo, że pierwszy raz robiłem jakiekolwiek ciasto to wyszło bardzo dobrze. Ładnie urosło i smakowało cudownie. Na prawdę bardzo łatwo i szybko można je zrobić- sam czas 'mieszania' składników zajął mi jakieś 20 minut. Rewelacja, na pewno jeszcze kiedyś powtórzę ten przepis, żeby zrobić go perfekcyjnie (prawie jak na zdjeciu).
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda wspaniale, jednak chyba coś popsułam, bo po ubiciu żółtek z cukrem i częścią mąki zrobiło się tak sztywne, że nie byłam w stanie dodać więcej mąki. Musiałam dodać najpierw ubite białka, a później resztę mąki. Co zrobiłam nie tak? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dodałaś olej? Zgodnie z przepisem po ubiciu żółtek powinnaś była dodać do nich prawie szklankę oleju. :-)

      Usuń
    2. dokładnie tak zrobiłam :/

      Usuń
    3. W takim razie prawdę mówiąc nie wiem, z czego to wynika - pewnie wiele zależy mąki. Bo owszem, ciasto jest gęste, ale nie aż tak, żeby nie dało się wymieszać. :-) Mam jednak nadzieję, że mimo to wyszło! :-)

      Usuń
  6. ciasto smakuje znakomicie.Raz zrobiłam z masłem zamiast oleju bo akurat oleju nie miała i tez wyszło super jak i z olejem tak i z masłem.Zrobiłam z truskawkami i z malinami pychaaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za długo ubijane były żółtka z olejem i wyszedł majonez - też się na tym przejechałam. na przyszłość będę wiedziała co i jak ale ciasto super.

      Usuń
    2. Majonez! Faktycznie, w tym mógł być problem, nie wpadłam na to. Dopisałam w przepisie, żeby po dodaniu oleju zmiksować krótko, a nie ponownie ubijać. :-) Dziękuję za wskazówkę!

      Usuń
  7. Cześć, szukałem jakiegoś przepisu na moje pierwsze samodzielnie wykonane ciasto. Skorzystałem z Twojego. Świetnie wyszło, przede wszystkim smacznie. Dziękuję i pozdrawiam,
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że na debiut wybrałeś mój przepis! :-)

      Usuń
  8. No to do piekarnika! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że się uda. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzisiaj robiłam i jest bardzo smaczne,polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Magda: Wczoraj upiekłam to ciasto. Mam wysyp truskawek na działce, więc trzeba było owoce spożytkować. Ciasto jest przepyszne. Łatwe, tanie, szybkie. Zrobiłam dwie małe modyfikacje: otóż zamiast oleju dałam roztopioną margarynę, a do truskawek dodałam odrobinę cukru i przyprawy do piernika. MMMMMM Pycha! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że to ciasto niezawodne - wszystkim smakuje i zawsze wychodzi, niezależnie od modyfikacji. :-)

      Usuń
  12. Można zastąpić olej masłem? Jeżeli tak ile go dodać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że w przypadku masła potrzebna będzie prawie cała kostka, ok. 170 g. Po roztopieniu powinno wyjść tyle samo, ile oleju - 2/3 szklanki.

      Usuń
  13. Super łatwe i super dobre Po wczorajszej blaszce zostało tylko wspomnienie Dziś powtórka z pieczenia i to podwójna więc może starczy na jutro Polecam wszystkim MNIAMNIUŚNE

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekę je już czwarty raz :) każda porcja podbija czyjeś serce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale! Właśnie do takich celów powinne być wykorzystywane wszystkie smakołyki! :-)

      Usuń
  15. Ja dzisiaj będę piec pierwszy raz...i mam nadzieję, że się wszystko uda, bo powiem szczerze, że kucharka ze mnie żadna...trzymajcie kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie wstawiłam do piekarnika, mam nadzieje, że będzie tak samo pyszne jak już unoszący się zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam , ale dodałam więcej oleju i mąki. Jest ''jak z bajki''- słowa mojego syna.Pozdrawia. Iwona

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto pyszneeee....:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto wyszło przepyszne....ze mnie taka kucharka, że szok i wyszło:))))dziękuję i pozdrawiam z dalekiej Islandii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało! Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  20. hej czym, smarujesz blache?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyszło znakomite! Choć dodam, że dopiero 3 próba ubicia białek się udała. Nie wiedziałam, że nawet drobina żółtka powoduje, że białek nie da się ubić.
    Ale wszystkim, którzy to wiedzą, gorąco polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Podejrzewam, że nawet nie do końca ubite białka nie zaszkodziłyby temu ciastu, ale oczywiście nie wszyscy chcą ryzykować. :-)

      Usuń
  22. Jak długo to ciasto jest świeże?

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam mam blachę o wymiarach 25x36... Po ile więcej składników powinnam użyć, żeby ciasto mi wyszło?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.