czwartek, 12 grudnia 2013

Babeczki marchewkowe z żurawiną

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Ostatnio naszła mnie na nie ogromna wręcz ochota. Zdecydowałam, że zrobię, bo przecież nie jest to nic skomplikowanego. Ponieważ jednak babeczki są znacznie szybsze, a ja po nocnej zmianie nie miałam ochoty na długie stanie w kuchni, wybór był prosty. 
Oj, ależ mi wyszły cudowne te babeczki! Idealnie wilgotne, aromatyczne, wypełnione po brzegi żurawiną i pokryte cudownym kremem serkowym z pastą waniliową. Mama zabrała trzy do pracy i poczęstowała koleżanki, które bardzo je chwaliły, a nawet mój brat i tata się skusili, choć ciasta marchewkowego raczej nie lubią. Naprawdę warto zrobić!

Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- 1 średnia marchewka
- garść suszonej żurawiny
- 200 g serka białego typu Philadelphia (polecam serek kanapkowy Pic Frisch z Lidla)
- 3 łyżki cukru pudru
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Mąkę, cukier, cynamon, proszek i sodę wymieszać w jednej misce. W drugiej misce rozmieszać maślankę, olej i jajko. Zawartość obu misek połączyć. Średnią marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do ciasta wraz z garścią żurawiny, wymieszać. Wyłożyć do papilotek (do 2/3 ich wysokości). Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 165 stopni.
Cukier puder utrzeć z miękkim masłem na jasny, puszysty krem. Dodać serek i pastę waniliową, zmiksować krótko. Nakładać za pomocą rękawa z ozdobną tylką na wystudzone babeczki. Można posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

7 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam takie babeczki ! Zdecydowanie miłość od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki marchewkowe musza być co roku u nas na Boże Narodzenie tylko, że z lukrem pomarańczowym - pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne :) Babeczek marchewkowych jeszcze nie robiłam, ale ciasto bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowe ciasto! Jak można go nie lubić!
    Piękne babeczki Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie urocze Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne, śliczne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. I've featured this recipe on my blog, hoping that you don't mind, but if you do, please contact me and I'll remove it. All the best.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.