czwartek, 25 października 2012

Eklery z budyniem i jabłkami w karmelu

Lubię eksperymentować na starych, sprawdzonych przepisach. Przepis na karpatkę jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w moim domu. Pofalowane ciasto parzone z budyniem waniliowym należy do naszych ulubionych deserów i zazwyczaj znika w jeden dzień, niezależnie od wielkości blaszki. Tym razem postanowiłam jednak nadać starej, dobrej karpatce nieco bardziej jesienną formę. Padło na eklerki z budyniem i słodkimi, pokrytymi karmelem jabłkami. Polecam ten wypiek serdecznie, bo jest szybki, pyszny i wyjątkowo efektowny!

Składniki na ciasto:
- szklanka wody
- 125 g margaryny
- szklanka mąki
- 5 jajek

Składniki na krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 800 ml mleka
- 150 g miękkiego masła

- 1 duże jabłko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła

Wodę zagotować z margaryną, aż do jej rozpuszczenia. Wsypać szklankę mąki i mieszać, aż do uzyskania jednolitego, odchodzącego od garnka ciasta. Wystudzić, po kolei wmiksowywać do ciasta jaja. Ciasto przełożyć do szprycy w kształcie gwiazdki i wyciskać długie paski na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy pamiętać o dużych odstępach, ponieważ eklery bardzo rosną w czasie pieczenia. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni - aż do zezłocenia się.
Budynie przygotować w mniejszej ilości mleka - wystarczy 800 ml. Wystudzić, uważając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć folią, kładąc ją na powierzchni budyniu). Następnie wmiksować do kremu miękkie masło.
Jabłko pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, dodać łyżkę masła i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce pokryją się karmelem.
Wystudzone eklery przekroić na pół, wypełnić porcją budyniu oraz łyżeczką jabłek. Można posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten eklerowy eksperyment. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie, jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim eklerem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki eklerek do mojej kawy pasowałby teraz idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe smaki :-)
    Ja jestem zakochana w jesiennych jabłkach, szczególnie renetach :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi sie podoba ten eksperyment, koniecznie musze sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie wyglądają na Twoich zdjęciach, bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. strasznie spodobał mi się pomysł z jabłkami :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach, z tymi jabłkami musi smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.