czwartek, 4 października 2012

Proste ciasto z brzoskwiniami


Znów to samo. Siedzę sobie spokojnie, wieczór upływa mi przyjemnie i leniwie, gdy nagle, zupełnie niespodziewanie, nachodzi mnie ochota na upieczenie czegoś smacznego. I to tak silna ochota, że nie sposób się jej oprzeć. I co najśmieszniejsze, nie jest to ochota na sam wypiek, ale czynność pieczenia. Czy to normalne? Nie wiem, wolę się nie zastanawiać. ;-)
Szybki przegląd kuchennych zasobów... i wychodzi na to, że możliwości mam niezbyt duże. Ale, ale! Zauważam zachomikowaną na dnie szafki puszkę brzoskwiń... Będzie ciasto ucierane!
Tu muszę zaznaczyć, że ja i ucierane z owocami niespecjalnie się lubimy. Zwykle wychodzi mi popisowy zakalec. I tym razem w czasie pieczenia ciacho bardzo mocno wyrosło, a gdy tylko otworzyłam piekarnik, równie mocno opadło. Byłam pewna, że to będzie kolejny nieudany wypiek w mojej karierze... Ale myliłam się, bo tym razem się udało! Ciasto co prawda wyrosło troszkę nierówno, ale nie ma śladu zakalca i jest naprawdę pyszne, idealnie pasuje do wieczornej herbatki z cytryną. Dziękuję bardzo za przepis właścicielce bloga MojeCoNieco.

Składniki:
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 brzoskwinie
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka oraz cukier ucierać ok. 10 minut, aż cukier się roztopi i  powstanie puszysta  masa.  Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ostudzoną margarynę i mieszać do połączenia się składników.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm). Na wierzch  wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Piec 20 – 30 minut w temp. 180 stopni (należy sprawdzić wykałaczką, czy ciasto nie jest surowe - jeżeli patyczek jest mokry, trzeba piec dłużej).

6 komentarzy:

  1. wygląda pięknie ;]
    nie myślałam nigdy, by właśnie to ciasto upiec w tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaje uśmiechu na twarzy, jak słoneczko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto naprawdę wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam je zrobić, niestety nie wyszło najlepiej.
    Może po prostu mamy inne szklanki i łyżki ?
    :*)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.