środa, 3 października 2012

Quiche z łososiem, gruszką i camembertem

Tarty i quiche to bardzo wdzięczne dania. Zawsze pięknie się prezentują i mało jest osób, które by ich nie lubiły. Na słodko, na słono - ciasto kruche w każdej wersji jest pyszne! Tę tartę zobaczyłam na Kwestii Smaku (dziękuję!) i już od pierwszego wejrzenia wiedziałam, że muszę ją upiec! Zachwyciło mnie to niekonwencjonalne połączenie smaków: tarty ser camembert, kawałki wędzonego łososia oraz gruszki. Nie mogłam być pewna, czy będzie mi odpowiadać, bo nawet jak na mnie jest to kompozycja dość egzotyczna, jednakże okazało się, że doskonale trafiła w mój gust!
Polecam szczerze, można zrobić wrażenie na gościach. :-) Przepis za blogiem Kwestia Smaku, z moimi drobnymi zmianami.

Spód:
• 200 g mąki (pszennej tortowej)
• 115 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)
• 1 płaska łyżeczka soli morskiej
• 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)

Nadzienie:
• 4 jajka
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 100 - 125 g sera camembert
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
• 125 g wędzonego łososia lub świeżego łososia, rozdrobnionego
• 1 gruszka
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka kolorowego pieprzu

Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać starty na tarce ser camembert, śmietankę 30%, wymieszać i odstawić. Łososia rozdrobnić, gruszki pokroić na cienkie półplasterki i skropić je sokiem z cytryny. Pieprz rozetrzeć.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki łososia i gruszki, posypać pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, aż masa się zetnie. Można udekorować rukolą.

1 komentarz:

  1. Jaka piękna ta tarta, idealnie rumiana :) Chętnie odkroiłabym sobię kawałeczek, nie powiem :)
    Ostatnio odkryłam połączenie gruszki i camemberta i zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.