środa, 24 kwietnia 2013

Peanut Butter Chocolate Cake na II urodziny bloga

Mój blog obchodzi dziś drugą rocznicę swojego istnienia. To niesamowite, że mój pierwszy post tutaj powstał dokładnie dwa lata temu! Nigdy nawet nie śniło mi się, że blog tak długo przetrwa oraz że tyle w moim życiu zmieni. :-) 
Od 24 kwietnia 2011 roku wypróbowałam, obfotografowałam i zamieściłam 151 przepisów, z czego w zeszłym roku 87, co daje średnio jeden przepis co 4 dni - a to już bardzo fajna średnia. Na mój blog wchodzono łącznie ponad 140 tysięcy razy, z czego w ciągu ostatniego roku ponad 100 tysięcy. Jestem dumna z tych statystyk, bo to oznacza, że coraz więcej osób mnie czyta. Miło być czytanym! Najwięcej wejść - ponad 30 tysięcy - zanotowałam w marcu 2013. A najpopularniejsze na blogu przepisy - babka cud i drożdżowe ze śliwkami - łącznie oglądane były ponad 20 tysięcy razy.
Uwielbiam blogowanie. To mobilizuje mnie do eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków. Gotowanie jest moją wielką pasją, daje mi dużo satysfakcji i radości. Widzę, że się rozwijam. Zamieszczam coraz więcej autorskich przepisów, a moje zdjęcia wyglądają coraz lepiej... Oby tak dalej!
Dzięki prowadzeniu bloga przez ostatni rok spotkało mnie kilka fajnych rzeczy. Pracowałam w babeczkarni. Stworzyłam własną linię wypieków dla bistro w Katowicach. A także ostatnio poprowadziłam warsztaty tworzenia babeczek! Mam nadzieję, że w przyszłości czeka mnie jeszcze wiele takich fajnych rzeczy.
Dziękuję wszystkim znajomym i nieznajomym, którzy tu bywają i zostawiają komentarze. I zapraszam do dalszego odwiedzania Kucharzącej Magdy, która z kucharzenia nie zrezygnuje na pewno!

A dziś zapraszam na przepyszne ciasto, idealne na tę urodzinową okazję. Mocno czekoladowe, wilgotne i przełożone cudownym kremem z masła orzechowego. MNIAM, rozpływa się w ustach! Jedno z najlepszych, jakie jadłam, na pewno będę powtarzać, i to nie raz!

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 200 g masła orzechowego
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki kremowego serka
- 100 g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1-2 łyżki mleka

Cukier, mąkę, kakao, proszek i sodę wymieszać. Dodać jajko, olej i mleko, zmiksować. Zaparzyć mocną kawę (2 łyżeczki rozpuszczalnej) w połowie szklanki wrzątku. Wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Masło orzechowe, cukier puder i kremowy serek zmiksować na gładki krem. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
Margarynę rozpuścić. Dodać cukier puder, kakao i mleko, następnie wymieszać na gładką polewę. Polać ciasto. Można udekorować fistaszkami (u mnie w karmelu).

7 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie. uwielbiam połączenie masła orzechowego z czekoladą. wkrótce popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! A ja zastanawiam się co zrobić z masłem orzechowym bo leży w lodówce i niedługo samo wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jest to świetny pomysł na wykorzystanie masła orzechowego. Może od razu nie pójdzie całe, ale jeśli zdecydujesz się zrobić w większej foremce - to pójdzie pół. ;-)

      Usuń
  3. Ale to ciasto wygląda! Jestem pod wrażeniem jego niemal namacalnej czekoladowości którą widać na zdjęciu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto wygląda IDEALNIE. Kolor zniewala.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.